czwartek, 1 grudnia 2022

Kanapki z fociacci

 

KANAPKI Z FOCACCI



Focaccia to drożdżowy słony placek, który jest popularny w kuchni włoskiej. Często go piekę, zazwyczaj z pomidorkami koktajlowymi i dużą ilością świeżego lub suszonego rozmarynu, często gdy mam słodkie pomidorki koktajlowe, również kroję je na połówki i wciskam na wierzch.

Tym razem upiekłam tylko z przyprawami, ponieważ miała mi posłużyć do kanapek i na prawdę świetnie się sprawdziła.


Przygotuj;

20 g. świeżych drożdży

700 g. mąki 00

450 ml. ciepłej wody

100 ml. oliwy z oliwek

2 płaskie łyżeczki soli

dodatkowo przygotuj składniki, które będą potrzebne podczas wykończenia;

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej

1/3 łyżeczki kminku


Mąkę przesiej do miski, wkrusz drożdże, wlej wodę, oliwę i wsyp sól. Ciasto wyrób mikserem z hakiem do ciast drożdżowych ok 7 minut. Jest ono rzadkie, takie ma być.

W drugiej misce wysmaruj dno i boki przy pomocy pędzelka silikonowego oliwą. Włóż do niej wyrobione ciasto. Nakryj go i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.

W między czasie zmiel rozmaryn i kminek z pieprzem. Chodzi o zwykłe zmiażdżenie, tak aby ziarna pieprzu nie zamienić w pył. 

Wyrośnięte ciasto umieść w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch oliwą i rozprowadź rękoma po całej formie. Zrób palcem dołki. Po wierzchu pędzelkiem rozsmaruj oliwę i odrobinę wody. Posyp zmiażdżonymi przyprawami i solą kamienną gruboziarnistą.

Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Ja nastawiam piekarnik do 30* wyłączam go i wkładam nie przykryte ciasto. Drzwiczki nie są zamknięte szczelnie, podkładam rękawicę kuchenną.

Po upływie 30 minut wyjmuję je z pieca. Nagrzewam piec do 200*, gdy osiągnie już tą temperaturę, wkładam formę z focaccią i piekę 20-23 minuty.


 Smacznego.




20 komentarzy:

  1. Pycha :) taki świeży chlebek to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. La focaccia está muy rica y tal como nos la traes como si fueran pequeños sándwiches está muy bien.
    Besos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić, bo pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że to ciekawy pomysł na dobre jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich kanapek jeszcze nie jadłam. Musze wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Devono essere ottimi!Buona giornata,

    OdpowiedzUsuń
  7. Kanapki wyglądają bardzo apetycznie, bardzo lubię kuchnię włoską.
    Życzę miłego tygodnia.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł i pyszna odmiana!
    Kanapki kuszą z fotki:)
    Szkoda, że nie można się poczęstować:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno są pyszne. Spróbuję zrobić wersję wege.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z przyjemnością zjadłabym takie kanapki. Urozmaicenie czasami musi być. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo...ciekawe. Coś nowego w menu by mi się przydało:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ło świetne, Ty zawsze coś ciekawego wymyślisz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. EStos bocaditos se ven divinos!!Gracias por la receta!

    OdpowiedzUsuń
  15. sound tasteful....
    thank you for sharing recipe

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny pomysł na kanapki zrobione z focaccią. Uwielbiamy to włoskie pieczywo z ziołami i czosnkiem.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają smakowicie. :)
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń