KANAPKI Z FOCACCI
Focaccia to drożdżowy słony placek, który jest popularny w kuchni włoskiej. Często go piekę, zazwyczaj z pomidorkami koktajlowymi i dużą ilością świeżego lub suszonego rozmarynu, często gdy mam słodkie pomidorki koktajlowe, również kroję je na połówki i wciskam na wierzch.
Tym razem upiekłam tylko z przyprawami, ponieważ miała mi posłużyć do kanapek i na prawdę świetnie się sprawdziła.
Przygotuj;
20 g. świeżych drożdży
700 g. mąki 00
450 ml. ciepłej wody
100 ml. oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki soli
dodatkowo przygotuj składniki, które będą potrzebne podczas wykończenia;
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/3 łyżeczki kminku
Mąkę przesiej do miski, wkrusz drożdże, wlej wodę, oliwę i wsyp sól. Ciasto wyrób mikserem z hakiem do ciast drożdżowych ok 7 minut. Jest ono rzadkie, takie ma być.
W drugiej misce wysmaruj dno i boki przy pomocy pędzelka silikonowego oliwą. Włóż do niej wyrobione ciasto. Nakryj go i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
W między czasie zmiel rozmaryn i kminek z pieprzem. Chodzi o zwykłe zmiażdżenie, tak aby ziarna pieprzu nie zamienić w pył.
Wyrośnięte ciasto umieść w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch oliwą i rozprowadź rękoma po całej formie. Zrób palcem dołki. Po wierzchu pędzelkiem rozsmaruj oliwę i odrobinę wody. Posyp zmiażdżonymi przyprawami i solą kamienną gruboziarnistą.
Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Ja nastawiam piekarnik do 30* wyłączam go i wkładam nie przykryte ciasto. Drzwiczki nie są zamknięte szczelnie, podkładam rękawicę kuchenną.
Po upływie 30 minut wyjmuję je z pieca. Nagrzewam piec do 200*, gdy osiągnie już tą temperaturę, wkładam formę z focaccią i piekę 20-23 minuty.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz