KANAPKI Z FOCACCI
Focaccia to drożdżowy słony placek, który jest popularny w kuchni włoskiej. Często go piekę, zazwyczaj z pomidorkami koktajlowymi i dużą ilością świeżego lub suszonego rozmarynu, często gdy mam słodkie pomidorki koktajlowe, również kroję je na połówki i wciskam na wierzch.
Tym razem upiekłam tylko z przyprawami, ponieważ miała mi posłużyć do kanapek i na prawdę świetnie się sprawdziła.
Przygotuj;
20 g. świeżych drożdży
700 g. mąki 00
450 ml. ciepłej wody
100 ml. oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki soli
dodatkowo przygotuj składniki, które będą potrzebne podczas wykończenia;
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/3 łyżeczki kminku
Mąkę przesiej do miski, wkrusz drożdże, wlej wodę, oliwę i wsyp sól. Ciasto wyrób mikserem z hakiem do ciast drożdżowych ok 7 minut. Jest ono rzadkie, takie ma być.
W drugiej misce wysmaruj dno i boki przy pomocy pędzelka silikonowego oliwą. Włóż do niej wyrobione ciasto. Nakryj go i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
W między czasie zmiel rozmaryn i kminek z pieprzem. Chodzi o zwykłe zmiażdżenie, tak aby ziarna pieprzu nie zamienić w pył.
Wyrośnięte ciasto umieść w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch oliwą i rozprowadź rękoma po całej formie. Zrób palcem dołki. Po wierzchu pędzelkiem rozsmaruj oliwę i odrobinę wody. Posyp zmiażdżonymi przyprawami i solą kamienną gruboziarnistą.
Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Ja nastawiam piekarnik do 30* wyłączam go i wkładam nie przykryte ciasto. Drzwiczki nie są zamknięte szczelnie, podkładam rękawicę kuchenną.
Po upływie 30 minut wyjmuję je z pieca. Nagrzewam piec do 200*, gdy osiągnie już tą temperaturę, wkładam formę z focaccią i piekę 20-23 minuty.
Smacznego.
Pycha :) taki świeży chlebek to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńLa focaccia está muy rica y tal como nos la traes como si fueran pequeños sándwiches está muy bien.
OdpowiedzUsuńBesos.
Muszę zrobić, bo pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że to ciekawy pomysł na dobre jedzonko.
OdpowiedzUsuńTakich kanapek jeszcze nie jadłam. Musze wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńDevono essere ottimi!Buona giornata,
OdpowiedzUsuńKanapki wyglądają bardzo apetycznie, bardzo lubię kuchnię włoską.
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego tygodnia.:)
Super pomysł i pyszna odmiana!
OdpowiedzUsuńKanapki kuszą z fotki:)
Szkoda, że nie można się poczęstować:)
Pozdrawiam serdecznie!
Na pewno są pyszne. Spróbuję zrobić wersję wege.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym takie kanapki. Urozmaicenie czasami musi być. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOoo...ciekawe. Coś nowego w menu by mi się przydało:) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŁo świetne, Ty zawsze coś ciekawego wymyślisz :)
OdpowiedzUsuńEStos bocaditos se ven divinos!!Gracias por la receta!
OdpowiedzUsuńsound tasteful....
OdpowiedzUsuńthank you for sharing recipe
Fantastyczny pomysł na kanapki zrobione z focaccią. Uwielbiamy to włoskie pieczywo z ziołami i czosnkiem.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Wyglądają smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń🙂👌
OdpowiedzUsuńale fajne
OdpowiedzUsuń