piątek, 23 grudnia 2022

Świąteczny warkocz drożdżowy z masą makową


  ŚWIĄTECZNY WARKOCZ DROZDŻOWY Z MASĄ MAKOWĄ


Drożdżowe ciasto w kształcie warkocza, pachnące świętami. Piekłam go na blasze piekarnika, która jest w zestawie z piecem i jeszcze ciasto było ułożone po przekątnej. Jest bardzo duże, podzielne i z powodu swoich rozmiarów, nie zmieściło się w całości w obiektywie. :) czasem tak jest, gdy mamy mieć dużo gości. A ja tego roku będę tak miała.

Moi drodzy życzę Wam radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

Niech Boża Dziecina przyniesie Wam spokój w sercach, radość ducha i dużo zdrowia.

Składniki na ciasto drożdżowe;


500 g. mąki pszennej

40 g. świeżych drożdży

50 g. cukru

180 ml. mleka

2 jaja

50 g masła

Wyjmij składniki z lodówki dużo wcześniej. Mleko lekko podgrzej. Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej, zrób dołek, do którego wkrusz drożdże, wsyp cukier, wlej letnie mleko i wbij jaja. Zagarnij mąkę od zewnątrz do wewnątrz, przykrywając składniki. Wlej masło i wymieszaj mikserem z hakiem do ciast drożdżowych ok. 8 minut. Ciasto przełóż do naczynia wysmarowanego w całości oliwą. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut. Ja nastawiam piekarnik do 30*, następnie wyłączam go i umieszczam ciasto. Uchylam lekko drzwiczki piekarnika. Po 50 minutach wyjmij ciasto, krótko zagnieć ok. dwie minuty. Podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na długi prostokąt. Na każdy pasek ułóż masę z maku, następnie zwiń go. Z trzech rulonów ciasta zrób warkocz. Wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w 170* - 20 minut.

Masa makowa;

600 g. suchego maku

2 łyżki masła

1 litr mleka

miód

bakalie

Mak gotuję w mleku 30 minut. Odstawiam na dwie godziny, aby mleko wchłonęło się. Jeśli pozostanie to go odlewam. Prażę mak ponownie dodając masło, miód i bakalie. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz