KLUSECZKI Z MAKIEM
Kluski z makiem to u mnie tradycja na Wigilii. Co roku je robię i bardzo polecam. Masę makową sama robię. A ciasto to nic innego jak zwykłe ciasto na pierogi, które mam sprawdzone i jest miękkie.
Masa makowa;
200 g. maku
600 ml mleka
1/2 szklanki wody
Mak wypłucz na sitku, umieść w garnku, zalej mlekiem i gotuj na małej mocy palnika. Mieszaj od czasu do czasu. Podczas gotowania dolej wodę. Mak powinien całkowicie wchłonąć płyny, wtedy uważam go za gotowy. Mak zmiel jeden raz w maszynce do mielenia. Dołóż miód i bakalie według uznania.
Kluseczki;
1 kg. mąki pszennej
wrzątek (od 80-90*)
Mąkę przesiej zrób dołek. Załóż rękawiczki gumowe lub lateksowe, cienkie. Wlej powoli wrzątek. Zacznij od szklanki i zwiększ powoli ilość wody. Masa na ciasto powinna być miękka i elastyczna. Rękawiczki zakładasz, aby nie narażać dłoni na zbyt wysoka temperaturę. Blat podsyp mąką i rozwałkuj ciasto dość cienko. Wykrawaj małą szklaneczką krążki, na jeden nałóż cienko masę makową i zalep drugim krążkiem ciasta.
Gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz