DŻEM Z MANDARYNEK
Jesień to także dobra pora do robienia domowych przetworów. Mandarynki są najsmaczniejsze zimą. Dżemu z mandarynek używam do naleśników, ciast deserów.
Przygotuj kilka wyparzonych słoiczków
1 kg mandarynek
250 g. cukru
1 goździk
1/3 łyżeczki świeżego startego imbiru
Mandarynki obierz i oczyść je z błonek. Im więcej uda ci się ich usunąć tym lepiej. Owoce umieść w rondlu i podgrzewaj, dodaj goździka i imbir. Gotuj na małej mocy palnika 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukier i kontynuuj gotowanie 10 minut.
Gorący dżem daj do słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem. Nie pasteryzuj.
Smacznego.
Musi być przepyszny i na pewno pachnie obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Też robię taki dżem z mandarynek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Na pewno jest pyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuń¡¡Hola Marce!! Qué rica la mermelada de mandarina, es aromática y excelente para acompañar nuestros desayunos. Besitos.
OdpowiedzUsuńDeve essere un' ottima marmellata profumata.
OdpowiedzUsuńpierwszy raz słyszę o dżemie z mandarynek :O
OdpowiedzUsuńProsty i nieskomplikowany przepis, super :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiego dżemiku, choć uwielbiam mandarynki. :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, ale robiłam ostatnio jabłkowy ^^
Pozdrawiam cieplutko ♡
ależ nabrałam ochoty na taki dżemik, musi być rewelacja!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności. Ja bym dodała ciut więcej goździków 😃
OdpowiedzUsuńQué rica mermelada para buenos desayunos, ese sabor del jengibre u el clavo ha de ser un acierto.
OdpowiedzUsuńBesos.
Zdjęcia bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńZapachniało mi świętami :) Uwielbiam mandarynki :)
OdpowiedzUsuńTakiego dżemu jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńMe gusta la mermelada de naranja. Gracias por la receta. https://enamoradadelasletras.blogspot.com/https://enamoradadelasletras.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo jest dla mnie kompletna nowosc i obowiązkowo muszę zrobić taki dżem
OdpowiedzUsuńTo jest dla mnie kompletna nowość i obowiązkowo muszę zrobić taki dżem
OdpowiedzUsuńMniamniuśne :)
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńIn Seville where I live, bitter orange marmalade is very typical.
Hugs
Thank you for your recipe....
OdpowiedzUsuńI'll try with my oranges ....
delicious
OdpowiedzUsuńDla samego kolorku warto się skusić... Zastanawiam się tylko, czy można w miasteczku (do którego dopiero muszę specjalnie jechać) będą mandarynki bio. Bo w naszym Geesie na pewno nie ma :-D
OdpowiedzUsuńZrobiłam i w ramach szybkiego, przedświątecznego obiadu zrobię gofry i podam ów dżem :)
OdpowiedzUsuń