środa, 7 grudnia 2022

Dżem z mandarynek


  DŻEM Z MANDARYNEK



Jesień to także dobra pora do robienia domowych przetworów. Mandarynki są najsmaczniejsze zimą. Dżemu z mandarynek używam do naleśników, ciast deserów. 


Przygotuj kilka wyparzonych słoiczków

1 kg mandarynek

250 g. cukru

1 goździk

1/3 łyżeczki świeżego startego imbiru


Mandarynki obierz i oczyść je z błonek. Im więcej uda ci się ich usunąć tym lepiej. Owoce umieść w rondlu i podgrzewaj, dodaj goździka i imbir. Gotuj na małej mocy palnika 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukier i kontynuuj gotowanie 10 minut. 

Gorący dżem daj do słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem. Nie pasteryzuj.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz