środa, 7 grudnia 2022

Dżem z mandarynek


  DŻEM Z MANDARYNEK



Jesień to także dobra pora do robienia domowych przetworów. Mandarynki są najsmaczniejsze zimą. Dżemu z mandarynek używam do naleśników, ciast deserów. 


Przygotuj kilka wyparzonych słoiczków

1 kg mandarynek

250 g. cukru

1 goździk

1/3 łyżeczki świeżego startego imbiru


Mandarynki obierz i oczyść je z błonek. Im więcej uda ci się ich usunąć tym lepiej. Owoce umieść w rondlu i podgrzewaj, dodaj goździka i imbir. Gotuj na małej mocy palnika 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj cukier i kontynuuj gotowanie 10 minut. 

Gorący dżem daj do słoiczków. Słoiki odwróć do góry dnem. Nie pasteryzuj.

Smacznego.




26 komentarzy:

  1. Musi być przepyszny i na pewno pachnie obłędnie.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię taki dżem z mandarynek.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest pyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. ¡¡Hola Marce!! Qué rica la mermelada de mandarina, es aromática y excelente para acompañar nuestros desayunos. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Deve essere un' ottima marmellata profumata.

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz słyszę o dżemie z mandarynek :O

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosty i nieskomplikowany przepis, super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie robiłam jeszcze takiego dżemiku, choć uwielbiam mandarynki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie ♡
    Super przepis :) Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, ale robiłam ostatnio jabłkowy ^^
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ nabrałam ochoty na taki dżemik, musi być rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie pyszności. Ja bym dodała ciut więcej goździków 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Qué rica mermelada para buenos desayunos, ese sabor del jengibre u el clavo ha de ser un acierto.
    Besos.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapachniało mi świętami :) Uwielbiam mandarynki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego dżemu jeszcze nie jadłam. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Me gusta la mermelada de naranja. Gracias por la receta. https://enamoradadelasletras.blogspot.com/https://enamoradadelasletras.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. To jest dla mnie kompletna nowosc i obowiązkowo muszę zrobić taki dżem

    OdpowiedzUsuń
  17. To jest dla mnie kompletna nowość i obowiązkowo muszę zrobić taki dżem

    OdpowiedzUsuń
  18. This sounds wonderful! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  19. It looks delicious!
    In Seville where I live, bitter orange marmalade is very typical.
    Hugs

    OdpowiedzUsuń
  20. Thank you for your recipe....
    I'll try with my oranges ....

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla samego kolorku warto się skusić... Zastanawiam się tylko, czy można w miasteczku (do którego dopiero muszę specjalnie jechać) będą mandarynki bio. Bo w naszym Geesie na pewno nie ma :-D

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam i w ramach szybkiego, przedświątecznego obiadu zrobię gofry i podam ów dżem :)

    OdpowiedzUsuń