czwartek, 20 marca 2025

Naleśniki z kaszą manną i karmelizowanymi bananami


 NALEŚNIKI Z KASZĄ MANNĄ I

 KARMELIZOWANYMI BANANAMI







Ciasto naleśnikowe z kaszą manną. Placuszki trzeba robić nieco grubsze i dłużej smażyć. Są sprężyste i  chrupiące


Na ciasto naleśnikowe;

500 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
2 jaja
1/3 łyżeczki soli
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo;

2 duże banany
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka masła
łyżeczka wody

Mleko zagotuj z kaszą manną i solą. Następnie wystudź. Wbij jajka dołóż mąkę Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dolej mleka lub wody. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Smaż na złocisty kolor. Na wierzch położyłam karmelizowane banany.

W rondelku rozpuść cukier, miód, masło i łyżeczkę wody. Wymieszaj, aż powstanie masa karmelowa. Cały czas podgrzewaj na małej mocy palnika.  Wrzuć pokrojone w krążki banany i dobrze wymieszaj, aby każdy był w karmelu. 

Smacznego.

Polecam również;

Naleśniki na mleku migdałowym

26 komentarzy:

  1. Naleśniki to ja jem pod każdą postacią. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubią naleśniki. W takiej odsłonie jeszcze ich nie jadłam, więc chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Han de estar muy ricos, un buen desayuno o merienda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodkości . Aż zgłodniałam. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Znowu ciekawy przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, nie jadłam takich jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś czuję, że to danie przywoła smaki dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam naleśników z manną kaszką... interesujący przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, super pomysł na naleśniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam takich naleśników. Zapisuję do wypróbowania,

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, twoje są bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne te naleśniczki i super się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy takich jeszcze nie robiłam. Muszę zatem wypróbować! Pozdrawiam serdecznie w prawdziwie wiosenny dzień.🤗🥰🌷

    OdpowiedzUsuń
  14. Naleśniki uwielbiam w każdej wersji, z kaszy manny jeszcze nie robiłam, ale mam w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej wersji nie znam i muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbuję Twój przepis z kaszą. Zawsze robiłam naleśniki z mąką.

    OdpowiedzUsuń
  17. Grazie per questa ricetta.La proverò,Olga.

    OdpowiedzUsuń
  18. Niezwykle ciekawy przepis, zapewne się zainspiruję, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witaj już wiosennie
    Banany uwielbiam. Jednak karmelizowanych nie jadłam jeszcze
    Pozdrawiam słonecznie żółtym uśmiechem forsycji

    OdpowiedzUsuń
  20. Such a great weekend breakfast! Thank for the wonderful recipe💕

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie naleśniki są czymś niezwykłym.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Mirka z komenta powyżej ma rację: te naleśniki są wyjątkowe! Nigdy takich nie robiłam, a warto spróbować, bo z kaszą muszą być tak syte, że nawet nam, rolnikom, wystarczą za cały obiad :-)

    OdpowiedzUsuń