NALEŚNIKI Z KASZĄ MANNĄ I
KARMELIZOWANYMI BANANAMI
Ciasto naleśnikowe z kaszą manną. Placuszki trzeba robić nieco grubsze i dłużej smażyć. Są sprężyste i chrupiące
Na ciasto naleśnikowe;
500 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
2 jaja
1/3 łyżeczki soli
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo;
2 duże banany
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka masła
łyżeczka wody
Mleko zagotuj z kaszą manną i solą. Następnie wystudź. Wbij jajka dołóż mąkę Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dolej mleka lub wody. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Smaż na złocisty kolor. Na wierzch położyłam karmelizowane banany.
W rondelku rozpuść cukier, miód, masło i łyżeczkę wody. Wymieszaj, aż powstanie masa karmelowa. Cały czas podgrzewaj na małej mocy palnika. Wrzuć pokrojone w krążki banany i dobrze wymieszaj, aby każdy był w karmelu.
Smacznego.
Polecam również;
Naleśniki to ja jem pod każdą postacią. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubią naleśniki. W takiej odsłonie jeszcze ich nie jadłam, więc chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńHan de estar muy ricos, un buen desayuno o merienda.
OdpowiedzUsuńAle słodkości . Aż zgłodniałam. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńZnowu ciekawy przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, nie jadłam takich jeszcze
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że to danie przywoła smaki dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam naleśników z manną kaszką... interesujący przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszności, super pomysł na naleśniki. :)
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takich naleśników. Zapisuję do wypróbowania,
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki pod każdą postacią, twoje są bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne te naleśniczki i super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich jeszcze nie robiłam. Muszę zatem wypróbować! Pozdrawiam serdecznie w prawdziwie wiosenny dzień.🤗🥰🌷
OdpowiedzUsuńNaleśniki uwielbiam w każdej wersji, z kaszy manny jeszcze nie robiłam, ale mam w planach :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka <3
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie znam i muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie!
Wypróbuję Twój przepis z kaszą. Zawsze robiłam naleśniki z mąką.
OdpowiedzUsuńGrazie per questa ricetta.La proverò,Olga.
OdpowiedzUsuńNiezwykle ciekawy przepis, zapewne się zainspiruję, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWitaj już wiosennie
OdpowiedzUsuńBanany uwielbiam. Jednak karmelizowanych nie jadłam jeszcze
Pozdrawiam słonecznie żółtym uśmiechem forsycji
Such a great weekend breakfast! Thank for the wonderful recipe💕
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki są czymś niezwykłym.
OdpowiedzUsuńPani Mirka z komenta powyżej ma rację: te naleśniki są wyjątkowe! Nigdy takich nie robiłam, a warto spróbować, bo z kaszą muszą być tak syte, że nawet nam, rolnikom, wystarczą za cały obiad :-)
OdpowiedzUsuń