niedziela, 19 października 2025

Galette z pieczarkami

 GALETTE Z PIECZARKAMI 



Po przygotowaniu pierogów, zostało mi ciasto. Wymyśliłam taką oto propozycję, bardzo smaczną. 

Farsz;

Kilka pieczarek 

Ser żółty 

2 jajka

Cebula

Oliwa do smażenia 

4 łyżki śmietany 

Sól 

Pieprz 

Ciasto rozwałkuj na okrągły placek 

Pieczarki pokroj  i podsmaż z cebulą, dopraw do smaku. Jaja roztrzep w śmietanie dosòl, popieprz. 

Piekarnik rozgrzej do 180*

Na ciasto nałóż podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Brzegi ciasta lekko zagnij, nie dociskaj.

Na farsz umieść śmietanę wymieszaną z jajkami. Posyp startym serem żółtym.

Piecz 20 minut.

Smacznego.

22 komentarze:

  1. Fajny pomysł :) Nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapowiada się naprawdę ciekawie. Chętnie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł świetny a tarta wygląda mega apetycznie!
    Pozdrawiam cieplutko 🍁🍂🌻

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z pierogów zostaje ciasto, to się je mrozi... a potem nic się z niego nie robi :D Więc lepiej wykorzystać je od razu do tarty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Tutaj nazwalibyśmy to ciastem lub galette, ponieważ ma bardziej rustykalny kształt, gdyż nie używa się formy.
    Uścisk

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie na najbliższy weekend, ale pieczarki zamienię na gąski zielonki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie nadmiaru pierogowego ciasta:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko :o To musi być genialne :o W weekend będę robić.
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być przepyszne. Uwielbiam pieczarkowy, żółty ser....
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł . Często mi zostaje ciasto z pierogów. Udanego weekendu 🍄🍁🍁🍄

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany, jakbym miał takie ciasto z pierogów, to mógłbym próbować zrobić takie cudo 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantazyjna pizza z tego wyszła. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  13. You've made the most of the dough by using it with a fantastic filling. I'm sure it was a hit when you shared it at the table.
    Happy Tuesday.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysłowo... i jak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, to wygląda niesamowicie wybornie. Wspaniałe i kreatywne podejście w kuchni. Wykorzystanie czegoś, co zostało. Super pomysł! 👍😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Wykorzystam przepis jak tylko kupię nową kuchenkę :) Twoje gallette wygląda cudownie. Palce lizać. Kocham jeść takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń