CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I KRUSZONKĄ
Przygotuj formę do pieczenia 25/25.
Składniki na ciasto;
1 szklankę mleka
500 g. mąki pszennej
szczyptę soli
1/4 szklanki cukru
100 g. masła
1 średnie jajko40 g. świeżych drożdży
50 g. dużych rodzynek
Składniki na kruszonkę;
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cynamonu
Do wysokiego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Zrób dołek, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wlej lekko podgrzane mleko.
Naczynie nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do surowego ciasta dołóż roztopione masło i wbij jajko. Całość wyrabiaj mikserem ok. 15 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz i drobno pokrój. Wymieszaj je z ciastem. Tak przygotowaną mieszankę odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut. Nakryj ją ściereczką.
W miedzy czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem i w tej sypkiej mieszance posiekaj zimne masło. Kruszonka powinna być sypka, rozcieraj ją palcami. Jeżeli uznasz za stosowne, można dołożyć odrobinę mąki.
Ciasto po wyrośnięciu chwilę ugnieć, aby go odparować. Rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kruszonką.
Piecz 170* 35-40 minut

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz