niedziela, 14 grudnia 2025

Sernik Matcha



SERNIK MATCHA



 



Przygotuj formę 22/22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia

Składniki na ciasteczkowy spód;

180 g. kakaowych ciasteczek
60 g. masła

Ciasteczka zmiażdż na piasek przy pomocy blendera. Masło roztop, lekko przestudź i wlej do pokruszonych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem. Dociskaj do dna. Odłóż do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową;

900 g. sera z wiaderka
120 g. cukru pudru
15 g. proszku matcha + 70 ml. wrzącej wody
2 galaretki krystaliczne + 150 ml. wrzącej wody
250 ml. śmietanki 30%

Matchę wsyp do słoiczka wlej wrzątek, zakręć i mieszaj proszek z wodą potrząsając słoiczkiem. Dwie galaretki wsyp do wrzątku i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej dodaj cukier puder i krótko miksuj, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną matchę, oraz galaretki i mieszamy mikserem. 
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.

Powstałą masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i odłóż w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc lub kilka godzin. 

Wierzch posypałam startym ciastkiem takim , jakiego użyłam na spód oraz startym kawałkiem gorzkiej czekolady.

Smacznego.









5 komentarzy:

  1. Małgosiu! ten sernik wygląda obłędnie. Domyślam się jaki jest pyszny.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik w każdej postaci. takiego jeszcze nie jadłam Przepis zapisany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko.
      Na twojej stronie nie jestem w stanie zamieścić komentarza. 😩

      Usuń
  3. Nie jadłam jeszcze takiego sernika. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik... Najlepsze ciasto na świecie. Takiego jeszcze nie jadłam
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń