SERNIK MATCHA
Przygotuj formę 22/22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia
Składniki na ciasteczkowy spód;
180 g. kakaowych ciasteczek
60 g. masła
Ciasteczka zmiażdż na piasek przy pomocy blendera. Masło roztop, lekko przestudź i wlej do pokruszonych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem. Dociskaj do dna. Odłóż do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową;
900 g. sera z wiaderka
120 g. cukru pudru
15 g. proszku matcha + 70 ml. wrzącej wody
2 galaretki krystaliczne + 150 ml. wrzącej wody
250 ml. śmietanki 30%
Matchę wsyp do słoiczka wlej wrzątek, zakręć i mieszaj proszek z wodą potrząsając słoiczkiem. Dwie galaretki wsyp do wrzątku i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej dodaj cukier puder i krótko miksuj, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną matchę, oraz galaretki i mieszamy mikserem.
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Powstałą masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i odłóż w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc lub kilka godzin.
Wierzch posypałam startym ciastkiem takim , jakiego użyłam na spód oraz startym kawałkiem gorzkiej czekolady.
Smacznego.


Małgosiu! ten sernik wygląda obłędnie. Domyślam się jaki jest pyszny.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Uwielbiam sernik w każdej postaci. takiego jeszcze nie jadłam Przepis zapisany.
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko.
UsuńNa twojej stronie nie jestem w stanie zamieścić komentarza. 😩
Nie jadłam jeszcze takiego sernika. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńSernik... Najlepsze ciasto na świecie. Takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie