czwartek, 14 kwietnia 2016

DOMOWY KISIEL

Przepis przyda się wszystkim łasuchom zdrowych domowych przetworów. Wolnych od sztucznych barwników :)


Przedstawiłam tutaj dwie wersje ;
Malinowy i z czarnej porzeczki.

4 szklanki wody
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek porzeczek czarnych u mnie były mrożone lub trzy garści malin
5 kopiatych łyżek cukru.
Z 4 szklanek wody odlewamy jedną szklankę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.

Wodę gotujemy, gdy zaczyna lekko wrzeć wsypujemy owoce. Aby nie straciły swoich wartości i witamin, wlewamy  rozpuszczona mąkę gdy woda zaczyna bulgotać. Mieszamy i gotujemy jeszcze około dwie minutki.
Owoce są miękkie i nie tracą swojego koloru :)

Smacznego i polecam młodym mamom dla ich pociech :)

6 komentarzy:

  1. Ostatnio robilam podobny deserek, ale mimo to, dziekuje za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam , jak ja uwielbiam kisiele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często takie robię. Warto bo są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję dziewczyny.Marzenko popieram że są pyszne :)

      Usuń
  4. Taki kisiel najbardziej uwielbiam :-) Domowy zawsze jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń