czwartek, 10 listopada 2016

Zupa szpinakowa

Może szpinak źle się niektórym kojarzy jeszcze z dzieciństwa ? Radzę przełamać swoje uprzedzenia i skosztować tej zupy. Nie tylko smaczna, ale też bogata w żelazo.
Błyskawiczna zupa, smaczna i syta.


1/2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 litry bulionu z warzyw lub wywaru z mięsa.
2 marchwie starte na grubych oczkach
duża pietruszka, starta
1/4 selera, startego
4 duże ząbki czosnku, zgnieść
ryż w/g uznania
śmietana
sól, pieprz, przyprawa maggi.

Warzywa gotujemy w rosole. Wsypujemy ryż. Gdy ryż będzie podgotowany należy dodać szpinak.
Na końcu zabielić śmietaną

8 komentarzy:

  1. A wiesz że nigdy nie robiłam zupy szpinakowej, zawsze tylko z makaronem :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Mężowi musialabym go chyba przefarbować żeby sprobowal ;-) a ja zupką bym się poczestowala :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo uwielbiam szpinak :) Ma dużo kwasu foliowego, który jest potrzebny szczególnie kobietom w ciąży! Muszę kiedyś zrobić taką zupkę ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam o kwasie foliowym nie pomyślałam :)

      Usuń
  5. W życiu nie jadłam zupy szpinakowej, ale na taką chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń