Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda; dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy, chroni nas przed katarem, uwalnia od zgagi, obniża ciśnienie krwi i dodaje sił.
1 litr wody
płaska łyżka soli
2 pietruszki, korzeń
6 ząbków czosnku
1 kg. buraków
Wodę należy zagotować ze solą a następnie przestudzić-nie musi być całkiem zimna gdy będziemy zalewali buraczki.
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek również należy obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
Pietruszki po obraniu kroimy wzdłuż na cztery części.
Składniki równo rozkładamy do każdego słoika i zalewamy wodą przegotowaną ze solą.
Sok po kilku dniach jest gotowy do picia.
W ciepłym miejscu szybciej buraczki nam się ukiszą.
Wygląda super. Czy sok można stosować jako zakwas na barszcz czerwony?
OdpowiedzUsuńTak można stosować a nawet trzeba :)
UsuńJa napewno zrobię, ale użyję do barszczu:-) Ile dni powinien być w słoiku a ile nie?
OdpowiedzUsuńBasiu musisz próbować, przekiszony jest niedobry. Po dwóch dniach kiszeniu jest gotowy do spożycia. Zależy też od miejsca, w którym stoi.Szybciej w ciepłym miejscu się ukisi.Jak juz się ukisi możesz dać słoik do lodówki, aby dłużej go utrzymać.
UsuńMasz rację Małgosiu, same zalety zdrowotne kiszonego barszczyku :)
OdpowiedzUsuńtakie buraczki to super sprawa zimą ;)
OdpowiedzUsuńoo, takiego to jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńSuper, będzie pyszny barszczyk :-)
OdpowiedzUsuńTo ma być przykryte czy odkryte ? W jakiej temperaturze to ma stać ?
OdpowiedzUsuńNakrętki maja być założone ale nie zakręcone. Basiu musisz próbować. Po dwóch dniach kiszenia jest gotowy do spożycia. Zależy też od miejsca, w którym stoi.Szybciej w ciepłym miejscu się ukisi.Jak juz się ukisi możesz dać słoik do lodówki, aby dłużej go utrzymać.
UsuńI do tego jest dobry dla osób, które mają niski poziom żelaza, same plusy :D
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńChętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńCudowne buraczki :) Ja z kolei bardzo lubię surówkę z ugotowanych buraków ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio słyszałam o soku z buraków, nie wiedziałam że przepis jest aż tak prosty, muszę koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo prosty :) Pozdrawiam :)
UsuńJa taki buraki kisze na zupę.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa to jestem dziwna, ale nigdy nie lubiłam buraków. I barszczu też nie. No jakoś to kompletnie do mnie nie przemawia! Łeee, okropne są.
OdpowiedzUsuńWiele razy o nich czytałyśmy ale nigdy jeszcze nie próbowałyśmy a to samo zdrowie przecież :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie kisiłam buraczków, przyznaję się bez bicia.
OdpowiedzUsuńja tez nigdy nie robilam ,az sie odwazylam z tego przepisu ,wlasnie dzis przelozylam do lodowki , po dwoch dniach stania w kuchni pieknie sie ukisilo ,moge przepis polecic kazdemu ,u mnie teraz bedzie bardzo czesto goscic sok z kiszoynch burakow pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEkstra ciekawostka! Hmmm... może się skuszę :)
OdpowiedzUsuń