Może szpinak źle się niektórym kojarzy jeszcze z dzieciństwa ? Radzę przełamać swoje uprzedzenia i skosztować tej zupy. Nie tylko smaczna, ale też bogata w żelazo.
Błyskawiczna zupa, smaczna i syta.
1/2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 litry bulionu z warzyw lub wywaru z mięsa.
2 marchwie starte na grubych oczkach
duża pietruszka, starta
1/4 selera, startego
4 duże ząbki czosnku, zgnieść
ryż w/g uznania
śmietana
sól, pieprz, przyprawa maggi.
Warzywa gotujemy w rosole. Wsypujemy ryż. Gdy ryż będzie podgotowany należy dodać szpinak.
Na końcu zabielić śmietaną
A wiesz że nigdy nie robiłam zupy szpinakowej, zawsze tylko z makaronem :) musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne 😉
OdpowiedzUsuńTak Mężowi musialabym go chyba przefarbować żeby sprobowal ;-) a ja zupką bym się poczestowala :-)
OdpowiedzUsuńHa ha
UsuńJa bardzo uwielbiam szpinak :) Ma dużo kwasu foliowego, który jest potrzebny szczególnie kobietom w ciąży! Muszę kiedyś zrobić taką zupkę ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam o kwasie foliowym nie pomyślałam :)
UsuńW życiu nie jadłam zupy szpinakowej, ale na taką chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuń