piątek, 4 listopada 2016

Warstwowe ciasto drożdżowe

W cyklu ''wypiekanie na śniadanie'' pieczemy z dziewczynami ciasto drożdżowe. Na prawdę bardzo polecam przepis. Drożdżówka jest wyrośnięta i mięciutka. Doskonała do kubka mleka.



Ciasto było dłuższe o jeden segment. Ale było takie dobre i pachnące, że zostało dość skrócone:) 

 składniki;
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
łyżka suchych drożdży
500 g. mąki
110 g. masła
2 jajka


wykonanie;
wszystkie składniki muszą być ciepłe.
Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuściłam w nim cukier, sól i drożdże.
Jak zaczną lekko pracować, należy dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja- lekko mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy a w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła.
Wyrabiałam około 10 minut.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam około 2 minuty.

Ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą wałkowałam na prostokąt. Każdy blat ciasta smarowałam serkiem waniliowym z cynamonem. Zwijałam dłuższą częścią w rulon. Rulon zwijałam wokół własnej osi a następnie w ślimaka.

Piekłam 30 minut w 180* .Piekarnik ustawiłam na grzanie dołu bez termoobiegu.


z cyklu wypiekanie na śniadanie, piekłam z;
Moje małe czarowanie
Gotuj sam
Ewusiowe smaki
Ala piecze i gotuje

16 komentarzy:

  1. Kochana Twoje ciasto wygląda wspaniale, też muszę coś upiec ale jakiegoś lenia mam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię drożdżówki, szczególnie z dżemem. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :-) Pozdrawiam Cię Gosiu:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. do szklaneczki kakao idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, szczególnie z owocami i kruszonką. Bardzo lubię bułkę drożdżową i do tego masełko i dżemik ;) Po prostu palce lizać :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa wersja chlebka...dzięki za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wypieczone! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe to moje ukochane ciacho! Twoje wygląda obłędnie puszyście :)

    OdpowiedzUsuń