Ciasto było dłuższe o jeden segment. Ale było takie dobre i pachnące, że zostało dość skrócone:) |
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
łyżka suchych drożdży
500 g. mąki
110 g. masła
2 jajka
wykonanie;
wszystkie składniki muszą być ciepłe.
Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuściłam w nim cukier, sól i drożdże.
Jak zaczną lekko pracować, należy dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja- lekko mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy a w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła.
Wyrabiałam około 10 minut.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam około 2 minuty.
Ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą wałkowałam na prostokąt. Każdy blat ciasta smarowałam serkiem waniliowym z cynamonem. Zwijałam dłuższą częścią w rulon. Rulon zwijałam wokół własnej osi a następnie w ślimaka.
Piekłam 30 minut w 180* .Piekarnik ustawiłam na grzanie dołu bez termoobiegu.
z cyklu wypiekanie na śniadanie, piekłam z;
Moje małe czarowanie
Gotuj sam
Ewusiowe smaki
Ala piecze i gotuje
drożdżówki kocham od zawsze :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPrzepyszne ciacho <3 Mniam :D
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :)
UsuńKochana Twoje ciasto wygląda wspaniale, też muszę coś upiec ale jakiegoś lenia mam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco Joasiu :)
UsuńLubię drożdżówki, szczególnie z dżemem. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu :-) Pozdrawiam Cię Gosiu:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Basiu :)
UsuńFajnie Gosiu że piekłas z nami, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna drożdżówka :)
OdpowiedzUsuńdo szklaneczki kakao idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe, szczególnie z owocami i kruszonką. Bardzo lubię bułkę drożdżową i do tego masełko i dżemik ;) Po prostu palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ciekawa wersja chlebka...dzięki za wspólne pieczenie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wypieczone! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to moje ukochane ciacho! Twoje wygląda obłędnie puszyście :)
OdpowiedzUsuń