poniedziałek, 14 listopada 2016

Pomidorki faszerowane kaszą jaglaną

  O zaletach kaszy jaglanej pisałam w poprzednim poście. Przejdę więc do przepisu. Tym razem wersja jaglanej na ostro.



1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
sól do smaku
łyżka masła.
łyżka oliwki z oliwek

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy z dodatkiem soli i masła. Po ugotowaniu dodajemy oliwkę i mieszamy.

Do przestudzonej kaszki dodałam czerwona fasolę z puszki, kukurydzę, słodką paprykę , bazylię, pieprz mielony kolorowy, szczyptę chilli.

Pomidory przekroiłam, wydrążyłam środek, lekko posoliłam i posmarowałam oliwką. Następnie nałożyłam farsz.

Naczynie przykryłam folią aluminiową i zapiekałam w 170* -10 minut.

8 komentarzy:

  1. Pomidory uwielbiam więc takie z kaszą na pewno by mi również posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane warzywa, takie pomidorki też bym chętnie spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię faszerowane warzywa. Chętnie bym spróbowała takich pomidorków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najczęściej jadam jaglaną na słodko, ale Twoja propozycja też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty przepis i takie właśnie lubię ;) Bardzo pyszne potrawy Pani przygotowuje ;) Koniecznie spróbuje pomidorów faszerowanych z ryżem ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się Twój pomysł Małgosiu. Te faszerowane pomidorki wyglądają baaardzo apetycznie. Gratuluję pomysłu:-)

    OdpowiedzUsuń