Potrzebujemy;
500 g kapusty kiszonej
500 g pieczarek
3 duże cebule
1 mały por
1/3 kostki masła, 3 łyżki oliwy
500 g schabu
dodatkowo; zioła
tymianek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
, sól do smaku
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
papryka słodka 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
kolendra 1/2 łyżeczki
maggi w płynie
Na dno naczynia dałam 1/2 kapusty kiszonej
Następnie podsmażyłam krążki cebuli i pora na oliwce. Oczywiście podczas smażenia doprawiłam.
Na kapustę kiszoną dałam cebulkę- połowę ilości
Na cebulkę wyłożyłam surowe i pokrojone pieczarki 1/2 z ilości
Na pieczarki bardzo cienko pokrojony schab. Mięso posypałam przyprawami i polałam oliwką
Na wierzch wyłożyłam pozostałą część cebulki i pora.
Na to dałam pozostałe pieczarki
Na wierzch wyłożyłam resztę kapusty a na nią umieścił pokrojone masło.
Zapiekłam w 200* przez 30 minut pod przykryciem.
Jeżeli kapusta będzie bardzo kwaśna, dobrze jest ją wcześniej raz wypłukać.
podoba mi się,chyba zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńjadłam kiedyś i bardzo mi smakowało :) trzeba będzie powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńNa pewno powtórz, ja też powtórzę nie raz :)
UsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKonkretne pyszności 😉
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam i mi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Agnieszko :)
UsuńKOCHAM wszystko co kapuściane :)
OdpowiedzUsuńha :)
UsuńBardzo apetyczne danie, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko :)
UsuńPomysłowe i bardzo smaczne połączenie :) Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńZgadza się Kasiu :)
UsuńMięsko... :-) Bardzo lubię. :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJeszcze nie spróbowałam, a już wiem, że pychota. Małgosiu, cieplutko pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Moniczko ciepło :)
UsuńPrzepyszny obiadek Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńBardzo podoba mi się to danie, proste w przygotowaniu a efekt przepyszny :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Madziu, efekt palce lizać :)
UsuńNiezłe ;) Ciekawy pomysł z tą kapustą ;) Zdradzę fajną metodę na schabowe z serem i pieczarkami. Na usmażony kotlet schabowy kładziemy trochę pieczarek wcześniej usmażonych z cebulką i na to plaster sera żółtego. Przykrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie eksperymenty kulinarne ;)
Pozdrawiam,
Patryk
Nasza babcia robi coś podobnego na wszelkie rodzinne uroczystości ale chyba bez kapuchy... nie wiemy bo jeszcze tego nie jadłyśmy ale męska część rodziny wręcz za tym szaleje :P
OdpowiedzUsuń