Po usmażeniu ser topi się i rozpływa na talerzu i w ustach.
Danie wegetariańskie.
12 naleśników
50-70 dkg pieczarek pieczarek
2 duże cebule
30 dkg sera żółtego łatwotopliwego
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki
cebule pokroiłam w kostkę
Obydwa składniki podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Doprawiłam solą i pieprzem.
Nie smażymy zbyt długo. Pieczarki puszczają wodę i nadmiar jej musimy po prostu wylać z patelni.
Do wystudzonych pieczarek z cebulką wcieramy ser żółty.
Po nałożeniu farszu naleśniki zwijamy jak krokiety. Należy je obtoczyć w roztrzepanych i posolonych jajach a następnie w bułce tartej.
Smażyłam z każdej strony za złocisty kolor.
idealne na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńMniam, przypominają mi danie z rodzinnego domu :)
OdpowiedzUsuńKrokiety są zawsze u mnie na Wigilii. Zawsze robi je moja mama, bo jest w tym mistrzem, zwłaszcza w naleśnikach :) Twoja propozycja bardzo mi się podoba i na pewno takie krokiety są mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńKrokiety uwielbiam i taka wersja by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie krokiety:)
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam krokietów - u mnie w domu nigdy nie były popularne:)
OdpowiedzUsuńFajne i smaczne nadzienie Małgosiu:)
OdpowiedzUsuńSuper krokiety :) Ja na święta robiłem krokiety, ale z kapustą i grzybami. Takiej wersji z serem nie próbowałem. Dobre są też krokiety z mięsem lub ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Patryku lubię z mięsem i kapustą :) Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe ci wyszły ,aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety, co prawda z innym nadzieniem ale Twoje również wyglądają bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńNiestety do krokietów to się chyba nigdy nie przekonamy xD Zbyt dużo złych doświadczeń z dzieciństwa xD
OdpowiedzUsuń