piątek, 25 listopada 2016

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Bardzo polecam krokiety z pieczarkami podsmażonymi z cebulką i dodatkiem sera żółtego.
Po usmażeniu ser topi się i rozpływa na talerzu i w ustach. 
 Danie wegetariańskie.


12 naleśników
50-70 dkg pieczarek pieczarek
2 duże cebule
30 dkg sera żółtego łatwotopliwego
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz




Pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki
cebule pokroiłam w kostkę
Obydwa składniki podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Doprawiłam solą i pieprzem.
Nie smażymy zbyt długo. Pieczarki puszczają wodę i nadmiar jej musimy po prostu wylać z patelni.


Do wystudzonych pieczarek z cebulką wcieramy ser żółty.
Po nałożeniu farszu naleśniki zwijamy jak krokiety. Należy je obtoczyć w roztrzepanych i posolonych jajach a następnie w bułce tartej.
Smażyłam z każdej strony za złocisty kolor.


Smacznego pałaszowania :)

Przepis dołączam do akcji na FB ''


15 komentarzy:

  1. Mniam, przypominają mi danie z rodzinnego domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krokiety są zawsze u mnie na Wigilii. Zawsze robi je moja mama, bo jest w tym mistrzem, zwłaszcza w naleśnikach :) Twoja propozycja bardzo mi się podoba i na pewno takie krokiety są mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krokiety uwielbiam i taka wersja by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całe wieki nie jadłam krokietów - u mnie w domu nigdy nie były popularne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne i smaczne nadzienie Małgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super krokiety :) Ja na święta robiłem krokiety, ale z kapustą i grzybami. Takiej wersji z serem nie próbowałem. Dobre są też krokiety z mięsem lub ze szpinakiem :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krokiety, co prawda z innym nadzieniem ale Twoje również wyglądają bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety do krokietów to się chyba nigdy nie przekonamy xD Zbyt dużo złych doświadczeń z dzieciństwa xD

    OdpowiedzUsuń