Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa.. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1, (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych , jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
1/2 szklanki kaszy
1 szklanka wody
1 łyżka masła
dwie szczypty soli
Kaszkę należy wypłukać dwa razy. Zalewamy wodą dodajemy sól i gotujemy na bardzo małym ogniu 15 minut. W trakcie gotowania należy dodać masło.
Foremki przed włożeniem ugotowanej kaszki posmarowałam olejem lnianym.
Umieściłam na całą noc w lodówce.
Udekorowałam dżemem z dyni.
Przepis na dżem ;
masa krówkowa z dyni
Smacznego :)
Uwielbiam kasze jaglaną a w Twojej wersji prezentuje się niezwykle apatycznie
OdpowiedzUsuńPysznie, pożywnie i zdrowo <3 Idealne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, sezonowo i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja! U mnie dzisiaj też kasza jaglana :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńAle piękne! A z takich prostych składników :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńSuper przyrządzenie kaszy :) Coś jak panna cotta ;) Ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Jako jedyna w rodzinie nie jestem miłośniczką kaszy, ale gotuję dla rodziny, myślę,że ten przepis będzie dla mojego starszego syna. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, jeszcze nigdy takiego nie jadłam ale z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDobra kasza nie jest zła :)
OdpowiedzUsuńjadłam i robiłam dynię nie raz,ale dżem z dyni..no ciekawe :)
OdpowiedzUsuń