poniedziałek, 5 września 2016

Masa krówkowa z dyni

 Dynia jest niskokaloryczna , bogata w B-karoten 

- dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych, ma sporo potasu, 


 wapnia , fosforu  i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2, do tego jest zupełnie 

pozbawiona sodu.
,,
Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia.

 Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy.

 I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

 Indeks glikemiczny dynia ma wysoki , dlatego nie jest wskazana dla diabetyków.

Nalepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym 

więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.


1 kg obranej i pokrojonej dyni
1 szklanka wody
6 gożdzików
2 laski cynamonu

Składniki te gotujemy ze sobą aż dynia zmięknie.
Wtedy dodajemy;

1 kg cukru
sok z całej cytryny.

Gotujemy tak jak powidła, pilnując aby się nie przypaliły.

Im dłużej trwa proces podgrzewania tym lepiej.
Ma powstać klarowna i przejrzysta masa.
Na koniec wyjmujemy goździki i laski cynamonu.

Masa jest ciągliwa jak cukierki krówki. Dlatego nazwałam tak swój dyniowy przetwór  :)






39 komentarzy:

  1. Będę musiała wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam pojęcia, że z dyni można zrobić takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana tak mi narobiłaś chęci że muszę zrobić , bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe bardzo, kiedyś robiłam dynię z pomarańczą była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie i niezwykle pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesujący przepis. Napewno wypróbuję :-) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo intrygujący przepis :) Zapisuje w przepiśniku, żeby zrobić, jak tylko dorobię się dorodnej dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to musi być pyszne :-) koniecznie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiedziałam, że dynia ma tyle dobroczynnych właściwości, chyba jutro z rana popędzę na targ po jakiś pomaranczowy egzemplarz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej nie lubiłam dyni, lecz na szczęście polubiłam :)

      Usuń
  12. Ale pyszności. Świetnie się prezentuje. kto by pomyślał że dynię mozna wykorzystać do takich rzeczy. ;) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  13. To zdecydowanie musi być pyszne. Dynia to bardzo zdrowe warzywo, dlatego właśnie teraz powinno się je wykorzystać i również zwrócić uwagę na pestki, które maja kwasy tłuszczowe omeg-3, rewelacyjnie wpływające na cerę, włosy i paznokcie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny zamiennik kupowanej masy! Z pewnością o wiele wiele zdrowszy :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale ta masa apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super ! ale bym spróbowała takiej masy :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł! Z pewnością skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Odkryłam dynię rok temu i wciąż mnie zaskakuje możliwościami, które daje.

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny pomysł :) tak jej jeszcze nie przyrządzałam

    OdpowiedzUsuń
  20. robiłam z dyni dżem ale masy krówkowej jeszcze nie :) bardzo ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękna masa, a dynia zdrowa i chyba jeszcze nie do końca doceniana :)

    OdpowiedzUsuń
  22. To jest pyszne :) Miałyśmy okazje próbować. My robimy karmelową pastę z dyni na bazie mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa jak robicie tą pastę. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam przetwory z dyni.

      Usuń