Orkisz;
''To stary gatunek zboża, odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany, ceniony i uprawiany częściej niż obecnie. Na Bliskim Wschodzie uprawiali go Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie. Ci ostatni uznawali orkisz za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach'' - Cytat zaczerpnięty z internetu
Bez zastanowienia więc, kupiłam kawę zbożową z orkiszem :)
składniki;
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
2 torebki Kawy Inki z orkiszem
1 łyżeczka otrębów orkiszowych
wykonanie;
1 szklankę mleka podgrzewałam. Gdy zaczynało lekko wrzeć wrzuciłam dwie torebki kawy.
Mleko wyłączyłam i kilka razy mieszałam, aby z torebek uzyskać esencję.
W tym czasie gdy kawa zaparzała się, w drugim kubku do pozostałego mleka dałam łyżkę mąki kartoflanej i dwie łyżki cukru.
Z gorącego mleka wyjęłam torebki kawy. I ponownie mleko podgrzałam. Na gotujące mleko wlałam pozostałe wymieszane składniki.
Powstała napój budyniowy bardzo lekki. Posypałam otrębami.
ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle fajny przepis! Prosty, smaczny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńO, kawa Inka :) Moja ulubiona ;) Ja też piję kawę Inkę tylko, że bez orkiszu :) Uwielbiam kawę zbożową.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka,
Patryk
Też lubię kawę zbożową i naturalną :) Pozdrawiam również :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja. Jestem za :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i prosto Małgosiu :)
OdpowiedzUsuń