piątek, 9 grudnia 2016

Chrust ( faworki )

Polecam przepis na pyszne, kruche i chrupiące faworki. Zrobisz je w 10 minut.

Przygotuj;
5 żółtek
1 i 1/4 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
sok z małej cytryny
2 łyżeczki kwaśnej śmietany

dodatkowo;
olej do smażenia
cukier puder do posypania
wałek
głęboką patelnię



Żółtka, mąkę, cukier, sok z cytryny i śmietanę należy zagnieść ręką. Utworzyć zwarte ciasto.
Ciasto przełożyć na stolnicę i bić wałkiem 2 minuty.
Następnie trzeba go rozwałkować na cienki placek i kroić nożem na paski o szerokości 5 cm.
Każdy pasek naciąć pośrodku i przewijać przez otwór ciasto.

Na patelni grzejemy olej. Faworki mają się smażyć na głębokim oleju, więc lejemy go dużo.
Smażymy na słoneczny kolor z obu stron.



Chrust piekłam z;
Bożenką

11 komentarzy:

  1. Małgosiu to ja się wpraszam bo faworki uwielbiam , mniam :) miłego dnia kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu i zapraszam na chrupanie :)

      Usuń
  2. smakowitości podrzuć do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam faworków od kilku lat - samej nie chce mi się ich robić, a kupne boję się, że są smażone na smalcu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga zrobienie tych faworków zajmie Ci najwyżej 15 minut :)

      Usuń
  4. Chętnie się skusze i porwę kilka do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie ..lubię takie kruche i chrupiące..dzięki za wspólne pichcenie.u mnie wpis na blogu zaraz też będzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wyszły Pani faworki :) Wyglądają przepysznie, aż mi ślinka cieknie na ich widok ;)
    Można też dodać do ciasta na faworki kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny ;)
    Do smażenia faworków najlepszy jest oczywiście olej rzepakowy, bądź smalec - te tłuszcze z punktu widzenia nauk o żywności są odporne na wysoką temp.
    Pozdrowionka,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tłuszczem jak najbardziej zgadzam się z Tobą. Cieszę się , że Ci się podobają :)

      Usuń