środa, 24 maja 2017

Ciasto na krupczatce

Ciasto jest pyszne i wilgotne. Bardzo często piekę ciasta w tortownicy i nie zaliczam ich do tortów. Po prostu tak lubię. W środku znajduje się galaretka z jabłek a wierzch to jogurt naturalny. Ciasto nie zawiera ani grama tłuszczu.




Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżka kakaa

Masa z jabłek;

duży słoik dżemu z jabłek
1 galaretka cytrynowa

Polewa;

 jogurt naturalny mały
1 łyżka cukru
łyżka żelatyny i 100 ml wrzątku
barwnik spożywczy( nie musi być )




















Całe jaja miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem.
Miksujemy i dodajemy kakao.
Pieczemy w 160 * - 45 minut lub do suchego patyczka. Na dno dałam papier do pieczenia. Boki zostawiłam suche.

Wystudzone ciasto przecięłam na pół.

Jabłka należy dosyć mocno podgrzać i wsypać galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.

Żelatynę na polewę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Następnie zalać wrzątkiem, wymieszać i wlać do jogurtu.



http://www.mlynystoislaw.pl/

23 komentarze:

  1. Ciasto wygląda smakowicie, chętnie bym się poczęstowała :) i jeszcze te jabłka z galaretką... pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. z tortownicą mam tak samo, tyle ze bardzo szybko znika;)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo smacznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie prezentuje się ciasto :) Takie ciasta są bardzo pyszne.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pyszne ciasto:) Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj ale bym porwała kawałeczek aczkolwiek nie wiem czy na jednym by się skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta masa jabłkowa w środku - super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne! <3 Ależ apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie się prezentuje! Podoba mi się nad wyraz ten lukier jogurtowy na wierzchu - zdrowa alternatywa dla przesłodzonego, typowego lukru :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam każde ciasto z jabłkami :-) Bardzo fajny i prosty przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie :)
    Mogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ? Dzięki ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bez tłuszczu, warto wypróbować, dzięki Małgosiu za przepis! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super, jest pysznie nadziane i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń