TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
składniki na ciasto;
Czubata szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
2 surowe żółtka
1/2 kostki margaryny
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać żółtka, sól i zimną margarynę. Wszystko posiekać nożem. Zagnieść i uformować kulę. Owinąć we folię i umieścić w zamrażalniku na 1/2 godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę, nakłuć gęsto widelcem. Obciążyć i piec 20 minut w 160*
masa ;
450 g. szpinaku mrożonego rozdrobnionego
70 g. sera feta
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
3 surowe jaja i dwa białka, które zostały po zrobieniu ciasta.
sól do smaku, pieprz.
Szpinak dusimy na maśle, wgniatamy czosnek, lekko podlewamy wodą, solimy do smaku. Dodajemy pokruszony ser.
w osobnym rondelku miksujemy jaja z dodatkowymi białkami i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Radzę użyć mniej soli, ze względu na to, że ser jest już słony.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto i ponownie pieczemy 20 minut w 160*
http://www.mlynystoislaw.pl/
Bardzo lubię szpinak, a tarta ze szpinakiem to już poezja :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńMasa chyba dla mnie byłaby zbyt tłusta, ale cała tarta wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo apetycznie. Nie jestem zwolenniczką szpinaku, ale i moja mama go nie podawała :)
OdpowiedzUsuńLubię tarty wytrawne. Są idealne na obiadek, ale i na imprezkę. Dla lubiących szpinak, fajna propozycja :)
Co prawda dzieci mogą nie lubić szpinaku, ale z czasem mogą polubić. Nie mniej jednak szpinak jest wyśmienitym warzywem, który ma dużo kwasu foliowego. Błędnie mówi się, że on ma bardzo dużo żelaza, co nie jest prawdą.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda tarta ze szpinakiem.
Pozdrawiam,
Patryk
Małgosiu, tarta wygląda bardzo apetycznie, do szpinaku jednak nie mogę się przekonać, czego żałuję, wiedząc jaki jest zdrowy! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, tarta wygląda bardzo apetycznie, do szpinaku jednak nie mogę się przekonać, czego żałuję, wiedząc jaki jest zdrowy! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńTarta zapowiada się smacznie:) Muszę sobie kupić taką formę, bo bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię tarty z nadzieniem szpinakowo-serowym :)
OdpowiedzUsuńło matko, niebo! szpinak kocham, nie wspominając o fecie *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie szpinaku i fety :) Mniam.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze takie pyszności, że człowiek od razu robi się głodny :)
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się wspaniale, aż chciałoby się sięgnąć po nią :)
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że jeszcze jakieś dwa lata temu nie byłam zwolenniczką szpinaku... Pycha!!!
OdpowiedzUsuńWspaniała i bardzo smakowita tarta :) <3
OdpowiedzUsuńGosik!
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za twoją kuchnią. Tarta ze szpinakiem wygląda bardzo apetycznie.
Na jej widok cieknie mi ślinka. Cieszę się, że już jestem.
Pozdrawiam:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńUwielbiam szpinak! A taką tartę spałaszowałabym raz dwa...
OdpowiedzUsuńPycha! bardzo lubię
OdpowiedzUsuńoj ale bym zjadła, uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje mi się prosty - skopiowałam go - będę go próbowała zobaczymy co mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś może przyjdzie taki dzień, że zrobimy tartę w wersji wytrawnej :P Super Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń