środa, 31 maja 2017

Kwaśnica- czyli góralska zupa

Głównym składnikiem kwaśnicy jest kiszona kapusta i wędzony boczek. Zupa jest bardzo dobra podczas upałów. Jest doskonała na przysłowiowego kaca po zakrapianej imprezie. Jeżeli właśnie szykujesz jakieś przyjęcie, polecam duży gar zupy. Gwarantuję, że nic nie zostanie. 






Składniki i przepis;

1 kg. kiszonej kapusty
1 kg. wędzonego boczku lub innej wędzonki np. żeberka ......
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
4 sztuki ziemniaków

Kapustę gotujemy z przyprawami.
W osobnym małym garnku gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, pokrojone w kosteczkę.
Na patelni smażymy pokrojoną wędzonkę z cebulą i wciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku.

Gdy kapusta zmięknie, można dodać do niej ugotowane ziemniaki i składniki z patelni.
Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki połączyły się. Jeśli trzeba doprawiamy.

Polecam i smacznego życzę :)





22 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam kapuśniaku. Mój Eryk za nim nie przepada.
    Mimo wszystko muszę go zrobić bo narobiłaś mi ogromnej ochoty.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie nic, co z kapuchą nie zostaje. Wszyscy uwielbiamy. Pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kwaśnicę, przypomniałaś mi ,że dawno jej już nie gotowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mieszkam blisko gór a kwaśnicy nie gotuję:))))))))))ale owszem jadłam i nawet mi smakowała:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z lepszych zup :) Dawno nie jadłam, czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas nazywamy tą zupę kapuśniak,pyszna zupa! Pozdrawiam Małgosiu cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna i pożywna zupka. Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, choć takie zupy bardziej do mnie przemawiają zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas kwaśnica króluje na stole jesienią i zimą. Jeśli lubisz kapuściane smaki, to polecam parzybrodę z młodej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj! dawno nie jadłam, chyba muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam tą zupę, ale zawsze rezygnuje z dodatków ziemniaka i skwarek.. ta woda z kapuchą już jest dla mnie super :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kwaśnicę, szczególnie w zimie po nartach... smakuje świetnie. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kwaśnica zawsze nas ciekawiła :) Ciekawe ile ma wspólnego z kapuśniakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O mniam! Ale dawno nie jadłam takich pysznosci. Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń