DROŻDŻOWE Z BRZOSKWINIAMI
250 ml. mleka
3/4 szklanki cukru
100 g. masła
2 jaja rozmiar S
500 g. mąki + do podsypania
duża puszka brzoskwiń
Całe mleko należy wlać do garnuszka, podgrzać i wsypać cukier i drożdże. Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru i drożdży. Gdy mleko lekko schłodzi się wsypujemy 5 łyżek przesianej mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
W między czasie należy roztopić i schłodzić masło.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, 2 jaja i roztopione masło. Wyrabiać na twardej powierzchni aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką.
Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ponownie wyrobić kilka minut w celu odgazowania z pęcherzyków powietrza.
Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blachę i poukładać brzoskwinie.
Przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
Blachę przykryć ściereczką, aby ciasto jeszcze podrosło i odpoczęło. Ja wykorzystuję czas, w którym piekarnik się nagrzewa.
Bardzo ważne aby jaja wyjąć z lodówki kilka godzin przed robieniem ciasta.
Ciasta drożdżowe uwielbiam, brzoskwinie również, więc jestem na TAK. Zwłaszcza, że wygląda tak pięknie, że ciężko oderwać wzrok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu 💜
UsuńTo coś dla mnie Małgosiu, dzięki za przepis! Gorąco pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to i również pozdrawiam ❤
Usuńdrożdżowe zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda to ciacho Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMój M bardzo lubi ciacho drożdżowe, do lego jelcze litrówkę mleka i jest szczęśliwy :)
OdpowiedzUsuńBrzoskwinie :) U nas uwielbiamy je :) A do takiego ciasta robimy sobie herbatkę zaparzaną na przefiltrowanej wodzie - mamy filtr pod zlewem i wreszcie pozbyliśmy się posmaku chloru z herbaty :)
OdpowiedzUsuńZdrowo :)
UsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuńza brzoskwiniami akurat nie przepadam :D
OdpowiedzUsuńMożesz użyć innych owoców 😊
UsuńJak ono pysznie wygląda:) I ta zrumieniona skórka. Mniam:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam drożdżowego - mniam ;)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda :) Też lubimy takie ciasta podgrzewać w mikrofali kiedy mamy okazję :P
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie, mniam :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi brzoskwiniami w środku. Ciasto na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńjakiś czekoladowy akcent by jak na mój gust
OdpowiedzUsuńMasz rację, ale to bukiecik ze świeżych kwiatów z dużej uroczystości 😊Chciałam go uwiecznić na zdjęciu. Wiem, że nie pasuje.
Usuń;)
Usuń:) przeczytałam czerwony akcent :)))
UsuńCiasto drożdżowe to mój comfort food:) Przed chwilą zjadłam ostatni kawałek swojego wypieku.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, bardzo lubię drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić coś drożdżowego :D Twoje ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBrzoskwinie lubię, a jeszcze w takim cieście, sama pychotka. Nie nadążam z zapisywaniem :) No ale jak to wszystko spamiętać :)
OdpowiedzUsuńJustynko po prostu zaglądaj tutaj.Pozdrawiam gorąco :)
UsuńGosiu!
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto drożdżowe wygląda obłędnie. Ale mi narobiłaś ochoty. Wow!
Pozdrawiam:)
Dziękuję Łucja i również pozdrawiam :)
UsuńMmm.pyszności))
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:))dzięki za inspirację:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, aż nabrałam ochoty na drożdżowe :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto, wspaniałe brzoskwinie <3
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, dobrze że bez kruszonki :D
OdpowiedzUsuńDrożdżowe uwielbiam i brzoskwinki do tego :) Pycha !
OdpowiedzUsuńPomysłowe i bardzo smakowite ciasto :) Bardzo mi się podoba - mniam <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i takie łatwe :-)
OdpowiedzUsuńCiasta drożdżowe uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńA został może taki kawałek dla mnie? :D Zjadłabym do kakao. <3
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne te ciasto drożdżowe z brzoskwiniami :) Takie wypieki bardzo lubię :) Fajnie, jakby takie ciasto podawano dzieciom na deser w stołówkach szkolnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Zgadzam się - drożdżowe dobre na wszystko, a zwłaszcza na poprawę humoru :) Świetny pomysł na nadzianie go połówkami brzoskwiń.
OdpowiedzUsuń