środa, 3 maja 2017

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem jest pochmurno i znowu zanosi się na deszcz. W takim okresie przyda nam się coś na ciepło i na słodko, dla poprawy humoru. Ciasto drożdżowe znakomicie poprawia mi nastrój. Czasami ukrojony kawałek, wkładam na  kilka sekund do mikrofalówki, aby się ogrzało, biorę kubek mleka lub kawy i czytam książkę.

 DROŻDŻOWE Z BRZOSKWINIAMI




 40 g.świeżych drożdży
250 ml. mleka
3/4 szklanki cukru
100 g. masła
2 jaja rozmiar S
500 g. mąki + do podsypania
duża puszka brzoskwiń


Całe mleko należy wlać do garnuszka, podgrzać i wsypać cukier i drożdże. Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru i drożdży. Gdy mleko lekko schłodzi się wsypujemy 5 łyżek przesianej mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

W między czasie należy roztopić i schłodzić masło.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, 2 jaja i roztopione masło. Wyrabiać na twardej powierzchni aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką.

Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ponownie wyrobić kilka minut w celu odgazowania z pęcherzyków powietrza.
Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blachę i poukładać brzoskwinie.

 Przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
 Blachę przykryć ściereczką, aby ciasto jeszcze podrosło i odpoczęło. Ja wykorzystuję czas, w którym piekarnik się nagrzewa.


Bardzo ważne aby jaja wyjąć z lodówki kilka godzin przed robieniem ciasta.








46 komentarzy:

  1. Ciasta drożdżowe uwielbiam, brzoskwinie również, więc jestem na TAK. Zwłaszcza, że wygląda tak pięknie, że ciężko oderwać wzrok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie Małgosiu, dzięki za przepis! Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżowe zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda to ciacho Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój M bardzo lubi ciacho drożdżowe, do lego jelcze litrówkę mleka i jest szczęśliwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzoskwinie :) U nas uwielbiamy je :) A do takiego ciasta robimy sobie herbatkę zaparzaną na przefiltrowanej wodzie - mamy filtr pod zlewem i wreszcie pozbyliśmy się posmaku chloru z herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. za brzoskwiniami akurat nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ono pysznie wygląda:) I ta zrumieniona skórka. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam drożdżowego - mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajnie wygląda :) Też lubimy takie ciasta podgrzewać w mikrofali kiedy mamy okazję :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda smakowicie, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł z tymi brzoskwiniami w środku. Ciasto na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakiś czekoladowy akcent by jak na mój gust

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ale to bukiecik ze świeżych kwiatów z dużej uroczystości 😊Chciałam go uwiecznić na zdjęciu. Wiem, że nie pasuje.

      Usuń
    2. :) przeczytałam czerwony akcent :)))

      Usuń
  14. Ciasto drożdżowe to mój comfort food:) Przed chwilą zjadłam ostatni kawałek swojego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciacho, bardzo lubię drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę w końcu zrobić coś drożdżowego :D Twoje ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Brzoskwinie lubię, a jeszcze w takim cieście, sama pychotka. Nie nadążam z zapisywaniem :) No ale jak to wszystko spamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko po prostu zaglądaj tutaj.Pozdrawiam gorąco :)

      Usuń
  18. Gosiu!
    Twoje ciasto drożdżowe wygląda obłędnie. Ale mi narobiłaś ochoty. Wow!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasto:))dzięki za inspirację:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe ciasto, aż nabrałam ochoty na drożdżowe :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wspaniałe ciasto, wspaniałe brzoskwinie <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie i pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomysł, dobrze że bez kruszonki :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Drożdżowe uwielbiam i brzoskwinki do tego :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  25. Pomysłowe i bardzo smakowite ciasto :) Bardzo mi się podoba - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo apetycznie wygląda i takie łatwe :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasta drożdżowe uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. A został może taki kawałek dla mnie? :D Zjadłabym do kakao. <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda fantastycznie! Świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszne te ciasto drożdżowe z brzoskwiniami :) Takie wypieki bardzo lubię :) Fajnie, jakby takie ciasto podawano dzieciom na deser w stołówkach szkolnych :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  31. Zgadzam się - drożdżowe dobre na wszystko, a zwłaszcza na poprawę humoru :) Świetny pomysł na nadzianie go połówkami brzoskwiń.

    OdpowiedzUsuń