Ciasto jest pyszne i wilgotne. Bardzo często piekę ciasta w tortownicy i nie zaliczam ich do tortów. Po prostu tak lubię. W środku znajduje się galaretka z jabłek a wierzch to jogurt naturalny. Ciasto nie zawiera ani grama tłuszczu.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakaa
Masa z jabłek;
duży słoik dżemu z jabłek
1 galaretka cytrynowa
Polewa;
jogurt naturalny mały
1 łyżka cukru
łyżka żelatyny i 100 ml wrzątku
barwnik spożywczy( nie musi być )
Całe jaja miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem.
Miksujemy i dodajemy kakao.
Pieczemy w 160 * - 45 minut lub do suchego patyczka. Na dno dałam papier do pieczenia. Boki zostawiłam suche.
Wystudzone ciasto przecięłam na pół.
Jabłka należy dosyć mocno podgrzać i wsypać galaretkę. Odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.
Żelatynę na polewę zalać łyżką zimnej wody. Odstawić na 5 minut. Następnie zalać wrzątkiem, wymieszać i wlać do jogurtu.
http://www.mlynystoislaw.pl/
Ciasto wygląda smakowicie, chętnie bym się poczęstowała :) i jeszcze te jabłka z galaretką... pycha!!!
OdpowiedzUsuńz tortownicą mam tak samo, tyle ze bardzo szybko znika;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
Ciasto wygląda bardzo smacznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne ciacho :D
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńMatko, ale bym się najadła :)
OdpowiedzUsuńFajnie prezentuje się ciasto :) Takie ciasta są bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ciasto bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto:) Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńoj ale bym porwała kawałeczek aczkolwiek nie wiem czy na jednym by się skończyło :D
OdpowiedzUsuńTa masa jabłkowa w środku - super!
OdpowiedzUsuńCudowne! <3 Ależ apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie☺
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje! Podoba mi się nad wyraz ten lukier jogurtowy na wierzchu - zdrowa alternatywa dla przesłodzonego, typowego lukru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam każde ciasto z jabłkami :-) Bardzo fajny i prosty przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ? Dzięki ;*
Cudnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńBez tłuszczu, warto wypróbować, dzięki Małgosiu za przepis! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńWygląda super, jest pysznie nadziane i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo ;)
OdpowiedzUsuń