PIZZA AMERYKAŃSKA
Ciasto;
700 g. mąki na pizzę
25 g. świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oliwki z oliwek
łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Cukier, drożdże i 100 ml. wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Mąkę siejemy przez sitko ze solą.
Do zaczynu wsypujemy mąkę i wlewamy resztę wody.
Wyrabiamy ręcznie do momentu , aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ręce można posmarować oliwką.
Wyrobione już ciasto, wykładamy bezpośrednio na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na wierzch;
Wierzch można zrobić w/g upodobania. Ja natomiast zrobiłam tak;
8 pieczarek, duża cebula, sól do smaku i pieprz.
Pieczarki drobno pokroiłam, cebulę również. Doprawiłam przyprawami i smażyłam razem na patelni.
Farsz wyłożyłam na ciasto, bezpośrednio przed włożeniem pizzy do pieca.
Piekłam 20 minut w 180- 170* opcja góra dół.
Po wyjęciu udekorowałam smażonym boczkiem i czerwoną papryką.
http://www.mlynystoislaw.pl/
całkiem apetyczna, ale ja od jakiegoś czasu wolę te na cienkim cieście :)
OdpowiedzUsuńNa grubym jeszcze nie jadłam - musze sobie zrobić taką na próbę - ciekawa jestem czy bym mi smakowała!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńLubię spody grube i cienkie, a ta pizza prezentuje się rewelacyjnie. Biorę kawałeczek na spróbowanie ;)
OdpowiedzUsuńu nas pizza tylko na grubszym spodzie,na cienki, nie lubimy :)
OdpowiedzUsuńAle gruby spód! Kocham takie amerykańskie pizze! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Super propozycja np. na kolcje :-)
OdpowiedzUsuńPizza na bogato :D Wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie Ci wyrosła:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym grubszym spodem, muszę kiedyś spróbować, bo u mnie ostatnio na cienkim :)
OdpowiedzUsuńTakie grube ciasto też ma swój urok :) Tylko musi być mięciutkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper pizza :) Zresztą bardzo ją lubię :) A pro po kuchni amerykańskiej, planuję napisać post na temat śniadania amerykańskiego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
no no, to dopiero pizza !
OdpowiedzUsuńJak zwykle wspaniały przepis Małgosiu akurat wczoraj jadłam pozdrawiam http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńJak wyrosła! :) Cudownie! :)
OdpowiedzUsuńWw, ale wyrosła. Wspaniała ta pizza Gosieńko. :-)
OdpowiedzUsuń