piątek, 12 maja 2017

Dżem z rabarbaru i bananów

Dla miłośników bananów i rabarbaru do doskonały dżem. Kwaskowaty posmak rabarbaru połączony ze słodyczą i zapachem bananów jest niepowtarzalny i smaczny.
Jest doskonały do smarowania, owoce nie rozlatują się podczas gotowania.

DŻEM Z RABARBARU I BANANÓW





1 kg bananów
1 kg rabarbaru
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania żelfix 2:1
sok z 1 dużej cytryny

Dzień wcześniej wieczorem należy obrać banany i rabarbar. Pokroić i zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Na drugi dzień owoce zagotować. Ja gotowałam około 15 minut od momentu zagotowania. Wsypać żelfix, wymieszać i gotować dwie minuty. Wlać sok z cytryny i jeszcze trzymać na ogniu około dwóch minut.
Gorący dżem wlać do słoików, zakręcać i układać dnem do góry.




Akcję z rabarbarem w roli głównej tworzyłam wspólnie z;

Życie zaczyna się w kuchni
Moje małe czarowanie
Słodkie okruszki
Moje domowe kucharzenie
Grunt to przepis
Kuchnia mniam
Daktyle w czekoladzie

32 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy takiego dżemu nie jadłam, ale musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity pomysł na rabarbar do słoików!
    Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie domowe dżemiki :) Pyszny jest na pewno... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, takiego jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszny:)))lubię banany i rabarbar:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi smakować genialnie, ze tez wcześniej nie wpadłam na taki duet :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię i banany i rabarbar ale tego dżemu nie znam;)
    fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe połaczenie. Warto spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały pomysł na oryginalny i smakowity dżemik :) Pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł. Sezon na rabarbar trzeba w pełni wykorzystać 😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Z takim dżemem jeszcze się nie spotkałam, ale bardzo mi się podoba :D Połączenie bananów i rabarbarów musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę się przyznać, że nigdy nie robiłam takiego dżemu.
    Zastanawiam się, kiedy jadłam rabarbar? Mój Eryk za nim nie przepada.
    Teraz jest prawdopodobnie rabarbarowy sezon. Musze kupić i zrobić kompot.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby zjadł taki dżem, na pewno polubiłby rabarbar :)

      Usuń
  13. Uwielbiam takie smaki, ja dzisiaj robiłam rabarbar z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ja poproszę jeden słoiczek:) Pyszności takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten dżemik musi być pyszny :) chyba tez zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super połączenie, na pewno by posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super dżem :) Uwielbiam takie dżemy do różnych deserów :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Daaawno mnie u Ciebie, Kochana Gosiu, nie było, oj dawno ;) Uwierz, że szpitalne żarcie nijak nie umywa się do pyszności jakie prezentujesz. Z racji że kocham rabarbar z pewnością pokuszę się o spożytkowanie receptury na powyższy dżemik. Dzięki za wspólne, rabarbarowe pichcenie w ten weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję Joasiu. Mam nadzieje, że jest już lepiej ? Czego Ci z całego serca życzę :)

      Usuń
  19. Musi być pyszny, dzięki za wspólną akcję :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kwaśny rabarbar i słodki banan to na pewno super połączenie :) Musimy wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Połączenia rabarbaru z bananem jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszne ;) dzięki za wspólne pichcenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo mi się podoba. Kwaśny rabarbar i słodki banan. Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I znowu coś nowego odkryłam :) Uwielbiam rabarbar więc to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Małllgosiu z tymi bananami dobry pomysl

    OdpowiedzUsuń
  26. Super połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń