Jest doskonały do smarowania, owoce nie rozlatują się podczas gotowania.
DŻEM Z RABARBARU I BANANÓW
1 kg bananów
1 kg rabarbaru
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania żelfix 2:1
sok z 1 dużej cytryny
Dzień wcześniej wieczorem należy obrać banany i rabarbar. Pokroić i zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Na drugi dzień owoce zagotować. Ja gotowałam około 15 minut od momentu zagotowania. Wsypać żelfix, wymieszać i gotować dwie minuty. Wlać sok z cytryny i jeszcze trzymać na ogniu około dwóch minut.
Gorący dżem wlać do słoików, zakręcać i układać dnem do góry.
Życie zaczyna się w kuchni
Moje małe czarowanie
Słodkie okruszki
Moje domowe kucharzenie
Grunt to przepis
Kuchnia mniam
Daktyle w czekoladzie
Takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy takiego dżemu nie jadłam, ale musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na rabarbar do słoików!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję.
Bardzo lubię takie domowe dżemiki :) Pyszny jest na pewno... :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, takiego jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)))lubię banany i rabarbar:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTo musi smakować genialnie, ze tez wcześniej nie wpadłam na taki duet :-)
OdpowiedzUsuńlubię i banany i rabarbar ale tego dżemu nie znam;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
Bardzo ciekawe połaczenie. Warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na oryginalny i smakowity dżemik :) Pychoty! <3
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Sezon na rabarbar trzeba w pełni wykorzystać 😃
OdpowiedzUsuńZ takim dżemem jeszcze się nie spotkałam, ale bardzo mi się podoba :D Połączenie bananów i rabarbarów musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że nigdy nie robiłam takiego dżemu.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, kiedy jadłam rabarbar? Mój Eryk za nim nie przepada.
Teraz jest prawdopodobnie rabarbarowy sezon. Musze kupić i zrobić kompot.
Pozdrawiam:)
Gdyby zjadł taki dżem, na pewno polubiłby rabarbar :)
UsuńUwielbiam takie smaki, ja dzisiaj robiłam rabarbar z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jeden słoiczek:) Pyszności takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńTen dżemik musi być pyszny :) chyba tez zrobię ;)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, na pewno by posmakował :)
OdpowiedzUsuńSmaczny i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper dżem :) Uwielbiam takie dżemy do różnych deserów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Daaawno mnie u Ciebie, Kochana Gosiu, nie było, oj dawno ;) Uwierz, że szpitalne żarcie nijak nie umywa się do pyszności jakie prezentujesz. Z racji że kocham rabarbar z pewnością pokuszę się o spożytkowanie receptury na powyższy dżemik. Dzięki za wspólne, rabarbarowe pichcenie w ten weekend! :)
OdpowiedzUsuńWspółczuję Joasiu. Mam nadzieje, że jest już lepiej ? Czego Ci z całego serca życzę :)
UsuńMusi być pyszny, dzięki za wspólną akcję :-)
OdpowiedzUsuńKwaśny rabarbar i słodki banan to na pewno super połączenie :) Musimy wypróbować :D
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńPołączenia rabarbaru z bananem jeszcze nie próbowałam, ale musi być pyszne ;) dzięki za wspólne pichcenie ;)
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy dżemik :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba. Kwaśny rabarbar i słodki banan. Idealny :)
OdpowiedzUsuńI znowu coś nowego odkryłam :) Uwielbiam rabarbar więc to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMałllgosiu z tymi bananami dobry pomysl
OdpowiedzUsuńSuper połączenie ;)
OdpowiedzUsuń