piątek, 19 maja 2023

Ciasteczka kokosowe

 

PYSZNE, PACHNĄCE I LEKKO KRUCHE CIASTECZKA KOKOSOWE




Z podanych składników upieczesz 40 sztuk ciasteczek. 

250 g. margaryny

85. g cukru

320 g. mąki pszennej

1.2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

50 g. wiórków kokosowych


Mąkę przesiej z proszkiem i sodą, odstaw. W osobnym naczyniu umieść margarynę wstaw ją na kilkanaście minut do mikrofalówki, aby była miękka. Następnie dosyp do niej cukier i wymieszaj łyżką. Do margaryny z cukrem wsyp całą mąkę i wiórki kokosowe.  Teraz przejdź do mieszania mikserem ok. 3 minuty. Piekarnik nastaw do temp. 175*. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszcz każdą. Piecz 12-15 minut, do momentu lekkiego zarumienienia. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz