środa, 31 maja 2023

Dżem z bananów i rabarbaru

 


DŻEM BANANOWO-RABARBAROWY






Składniki na dżem;

1 kg bananów

1 kg. rabarbaru

800 g. cukru

1 żelfix 3:1

1 cukier waniliowy    

sok z dużej cytryny

Owoce obierz, ich waga po jednym kilogramie to waga bez skórek. Obrane owoce pokrój, posyp cukrem waniliowym i cukrem. Pojemnik nakryj ścierką i odstaw na 12 godzin. W tym czasie owoce puszczą sok. Wymieszaj je drewnianą łyżką i umieść na kuchence. Podgrzewaj na małej mocy palnika 15 minut. Dołóż żelfix, pogotuj z nim dwie minuty. Wlej sok z cytryny, z sokiem także pogotuj chwilę, u mnie trwało to dwie minuty. Gorący dżem nałóż do słoiczków, zakręcaj i ułóż dnem do góry. Nie pasteryzuj. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz