DŻEM BANANOWO-RABARBAROWY
Składniki na dżem;
1 kg bananów
1 kg. rabarbaru
800 g. cukru
1 żelfix 3:1
1 cukier waniliowy
sok z dużej cytryny
Owoce obierz, ich waga po jednym kilogramie to waga bez skórek. Obrane owoce pokrój, posyp cukrem waniliowym i cukrem. Pojemnik nakryj ścierką i odstaw na 12 godzin. W tym czasie owoce puszczą sok. Wymieszaj je drewnianą łyżką i umieść na kuchence. Podgrzewaj na małej mocy palnika 15 minut. Dołóż żelfix, pogotuj z nim dwie minuty. Wlej sok z cytryny, z sokiem także pogotuj chwilę, u mnie trwało to dwie minuty. Gorący dżem nałóż do słoiczków, zakręcaj i ułóż dnem do góry. Nie pasteryzuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz