CIASTO DROŻDŻOWE
ŁYŻKĄ ROBIONE
To ciasto wyjdzie każdemu, nawet dziecku, osobie która nigdy nie robiła drożdżowego. Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a efekt końcowy smaczny. Do ciasta użyłam mrożonych truskawek, które zalegały mi w zamrażarce. Możesz użyć świeżych owoców lub upiec tylko z kruszonką.
Przygotuj formę do pieczenia 25/35 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto drożdżowe;
5 szklanek mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru
5 jaj
50 g. świeżych drożdży
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Jaja wyjmij wcześniej z lodówki, mleko podgrzej w kuchence mikrofalowej, Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie, wkrusz drożdże, wsyp cukier, wlej mleko i olej. Jaja w osobnym naczyniu roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną. Roztrzepane jajka wlej do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Masa jest miękka, wilgotna więc wszystko razem połączy się bez trudu. Naczynie z surowym ciastem nakryj folią spożywczą i ściereczką. Odstaw na 2 godziny.
Składniki na kruszonkę;
1/3 szklanki cukru
ok. 1/2 kostki masła
ok 1 i 1/2 szklanki mąki
Składniki na kruszonkę umieść w misce. Dłonią wymieszaj. Masło wgnieć w pozostałe składniki. Masa na kruszonkę powinna być sypka.
Po dwóch godzinach ciasto umieść na formie do pieczenia. Truskawki lekko wgnieć i posyp kruszonką. Formę wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 170*. Piecz 45-50 minut, opcja góra dół-przez 20 minut, następnie przełącz grzanie tylko dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz