piątek, 9 czerwca 2023

Ptasie mleczko truskawkowe

 





Ptasie mleczko a raczej pianka truskawkowa, jest smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach.  Przygotuj formę o wymiarach 25/25 cm.

Ponadto przygotuj;

3 galaretki truskawkowe (0.75 g.)

1000 ml. wrzątku

500 ml. zagęszczonego mleka niesłodzonego

2 łyżki cukru pudru

30 dkg. truskawek

jasne herbatniki na spód

Wodę zagotuj, do jeszcze wrzącej wsyp galaretki i dobrze wymieszaj. Odłóż w chłodne miejsce i całkiem wystudź. Kiedy galaretki będą zimne, zmiksuj je za pomocą miksera ok 2 minuty. Mleko wlej do osobnego naczynia, dodaj cukier puder i również zmiksuj go, aż się napuszy. Obydwa zmiksowane  składniki połącz ze sobą. Truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki i dodaj do masy. Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie poukładaj herbatniki. Wylej tężejące ptasie mleczko. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek. 

Formę z pianką truskawkową włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie dobrze się kroi. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz