Ptasie mleczko a raczej pianka truskawkowa, jest smaczna, delikatna i rozpływa się w ustach. Przygotuj formę o wymiarach 25/25 cm.
Ponadto przygotuj;
3 galaretki truskawkowe (0.75 g.)
1000 ml. wrzątku
500 ml. zagęszczonego mleka niesłodzonego
2 łyżki cukru pudru
30 dkg. truskawek
jasne herbatniki na spód
Wodę zagotuj, do jeszcze wrzącej wsyp galaretki i dobrze wymieszaj. Odłóż w chłodne miejsce i całkiem wystudź. Kiedy galaretki będą zimne, zmiksuj je za pomocą miksera ok 2 minuty. Mleko wlej do osobnego naczynia, dodaj cukier puder i również zmiksuj go, aż się napuszy. Obydwa zmiksowane składniki połącz ze sobą. Truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki i dodaj do masy. Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie poukładaj herbatniki. Wylej tężejące ptasie mleczko. Na wierzchu poukładaj połówki truskawek.
Formę z pianką truskawkową włóż do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie dobrze się kroi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz