LAZANIA NA TORTILLI
Lazania na plackach tortilli to na prawdę smaczna alternatywa do tradycyjnej na płatach makaronu. Wyszła na prawdę smaczna i na pewno często będę taką robiła.
Przygotuj;
500 g. mięsa mielonego (u mnie łopatka)
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
kilka łyżek kukurydzy
pieprz, sól
kilka łyżek oliwy
kostka sera żółtego
duży słoik passaty pomidorowej
6 sztuk placków tortilli pszennej
Cebulę pokrój, czosnek zgnieć. Na patelnię wlej oliwę i dołóż cebulę i czosnek, chwilę podsmaż ok. 3 minuty. Dołóż wszystkie przyprawy, możesz wlać odrobinkę wody, aby przyprawy nie przypaliły się. Podgrzewaj mieszając. Teraz pora na mięso. Mielone mięso dołóż go podsmażonej cebulki z czosnkiem i przyprawami. Zgnieć go i dokładnie wymieszaj ze składnikami na patelni. Przykryj i duś. Od czasu do czasu mieszaj, gotuj, aż będzie miękkie. Dołóż kukurydzę i passatę pomidorową. Podgotuj wszystko razem przez chwilę. Na dno naczynia połóż placek tortilli, farsz i znowu placek..... Ostatni posyp startym serem żółtym.
Piekarnik nagrzej do 180* włóż nakryte naczynie żaroodporne i piecz góra dół przez 10 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz