piątek, 26 maja 2023

Deser na Dzień Matki



DESER BEZ MĄKI, TŁUSZCZU

 I CUKRU





Deser bez tłuszczu, cukru i mąki. Nazwałam go ''Prawie zero kalorii''. A czy tak jest ? trudno powiedzieć. To zależy od punktu widzenia. Przyznam jednak, że deseru samego w sobie bardziej nie mogłam odchudzić. Oczywiście skusiłam się polać go jeszcze czekoladą, co prawda gorzką, ale jednak czekoladą. Wyszedł wspaniale i gorąco go polecam.

Składniki;

1 szklanka mleka

1 szklanka płatków owsianych naturalnych

2 jaja

2 dojrzałe banany

2 kopiate łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na wierzch;

kilka sztuk orzechów włoskich

90 g. czekolady 65%

1 łyżeczka oliwy


Płatki zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do osobnego naczynia wbij jaja i dołóż zgniecione widelcem banany, przesiane kakao i proszek do pieczenia. Masę dokładnie wymieszaj, a następnie połącz ją z płatkami w mleku. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i przelej do silikonowej formy do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175* włóż deser i piecz 20 minut (opcja dół). Ciasto po upieczeniu wystudź. Podczas studzenia nakryj go folią spożywczą, aby nie straciło wilgotności. Czekoladę połam, podgrzej w mikrofalówce, aby się rozpuściła. Wymieszaj ją, gdy będzie odpowiednio płynna, dodaj oliwę i zmieszaj łyżeczką. 

Ciepłą masą czekoladową wysmaruj wierzch, udekoruj orzechami. Zamiast orzechów włoskich można użyć pistacji, migdałów, rodzynek, żelków....


Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz