PIZZERINKI
Małe pizzerinki możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Ciasto jest miękkie nawet na drugi dzień. Użyłam standardowych dodatków, pieczarek, cebuli i sera mozzarella w kulce.
Składniki na 12 sztuk;
4 szklanki maki
25 g. świeżych drożdży
5 łyżek oleju
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
5 dużych pieczarek
1 i 1/2 żółtej cebuli
2 kulki sera mozzarella
łyżka keczupu
łyżeczka bazylii, pieprz, papryka słodka wędzona
Lekko ciepłą wodę wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wsyp resztę przesianej mąki. dosyp sól i wymieszaj łyżką lub mikserem ze specjalna końcówką. W trakcie mieszania wlej powoli olej. Odstaw mikser i przejdź do mieszania i zagniatania rękoma około 7 minut. Gdy zrobi się miękkie, sprężyste, a składniki połączą się, uformuj kulę i włóż do posmarowanego tłuszczem naczynia. Nakryj folią spożywczą i ściereczką, Odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy nasze ciasto rośnie, możesz przygotować farsz;
Pieczarki obierz i pokrój, cebulę pokrój w piórka, smaż ze sobą dodając przyprawy.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć ok, minuty. Ma to na celu pozbawić go nadmiaru pęcherzyków powietrza. Podziel na 12 części i uformuj rękoma placki.
Placki posmaruj keczupem, nałóż farsz z pieczarek i cebuli, a na wierzchu ułóż plasterki sera.
Nagrzej piec do 170* włóż formę z pizzerinkami i piecz 20 minut, opcja dół.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz