poniedziałek, 8 maja 2023

Pizzerinki



PIZZERINKI



Małe pizzerinki możesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wycieczkę. Ciasto jest miękkie nawet na drugi dzień. Użyłam standardowych dodatków, pieczarek, cebuli i sera mozzarella w kulce.

Składniki na 12 sztuk;

4 szklanki maki

25 g. świeżych drożdży

5 łyżek oleju

1 szklanka letniej wody

1 łyżeczka cukru

3/4 łyżeczki soli

5 dużych pieczarek

1 i 1/2 żółtej cebuli

2 kulki sera mozzarella

łyżka keczupu

łyżeczka bazylii, pieprz, papryka słodka wędzona


Lekko ciepłą wodę wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wsyp resztę przesianej mąki. dosyp sól i wymieszaj łyżką lub mikserem ze specjalna końcówką. W trakcie mieszania wlej powoli olej. Odstaw mikser i przejdź do mieszania i zagniatania rękoma około 7 minut. Gdy zrobi się miękkie, sprężyste, a składniki połączą się, uformuj kulę i włóż do posmarowanego tłuszczem naczynia. Nakryj folią spożywczą i ściereczką, Odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Kiedy nasze ciasto rośnie, możesz przygotować farsz;

Pieczarki obierz i pokrój, cebulę pokrój w piórka, smaż ze sobą dodając przyprawy. 

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć ok, minuty. Ma to na celu pozbawić go nadmiaru pęcherzyków powietrza. Podziel na 12 części i uformuj rękoma placki. 

Placki posmaruj keczupem, nałóż farsz z pieczarek i cebuli, a na wierzchu ułóż plasterki sera.

Nagrzej piec do 170* włóż formę z pizzerinkami i piecz 20 minut, opcja dół.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz