LECZO Z SAMYCH WARZYW
Leczo w wersji wegetariańskiej, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników i danie jest gotowe.
Przygotuj;
2 małe cukinie
1 czerwona paprykę
1 dużego pomidora
1 ogórka najlepszy jest gruntowy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki bazylii suszonej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
pieprz czarny mielony
sól do smaku
Wszystkie warzywa dokładnie wymyj. Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Z papryki usuń gniazda nasienne. Cukinie i ogórka nie obieraj ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Na dno naczynia do gotowania wlej oliwę i podgrzej ją. Dołóż pokrojoną paprykę, ogórka, cukinie, czosnek i przyprawy. Warzywa puszcza swój sok, jeśli lubisz rzadsze leczo to dolej wody. Ja lubię to danie w formie zupy, więc dołożyłam wody. Pomidora pokrój i dołóż, gdy składniki będą już miękkie. Pogotuj jeszcze kilka minut, aż danie osiągnie odpowiednią konsystencję, dopraw też po swojemu do smaku. Można dodać paprykę ostrą i ulubione przyprawy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz