KRUCHE Z WĘGIERKAMI
Ciasto jest pyszne za sprawą kwaskowatych i aromatycznych śliwek węgierek i puszystej pianki śmietankowej. W sezonie letnim bardzo często piekę go, zmieniam smaki pianki i owoce. Za każdym razem pomimo zmian, wychodzi bardzo smaczne.
Przygotuj formę do pieczenia o śr. 23 cm oraz;
250 g. margaryny
1/3 szkl. cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat. Dołóż cukier i umieść kostkę tłuszczu. Poszatkuj nożem, połącz sypkie składniki z margaryną. Dodaj żółtka i zagnieć rękoma. Utwórz bryłę ciasta. 1/3 części owiń we folię i włóż do zamrażarki. Pozostałą część ciasta również umieść w woreczku foliowym i daj do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wylep ciastem dno formy do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz w 150* 20 minut. Wyjmij z piekarnika.
Pianka;
5 białek
2/3 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe po 40 g. każdy
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo;
500 g. śliwek węgierek
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Wsyp budynie i mieszaj na najniższych obrotach miksera. Następnie wąską stróżką wlewaj olej. Mieszaj krótko, tylko do połączenia się składników.
Na upieczony spód wyłóż śliwki, skórką w dół. Posyp je cynamonem. Na owoce umieść piankę budyniową. Wyjmij ciasto ze zamrażarki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posyp po wierzchu.
Całość piecz w 150* 35 minut opcja góra-dół.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz