SERNIK Z MALINAMI
Pyszny sernik na kruchym spodzie z malinami. Idealny do filiżanki kawy. Ciasto piekłam w formie 25/25 cm.
Składniki na ciasto kruche;
250 g. masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1/3 szkl. cukru
4 żółtka
Masło rozpuść, gdy będzie chłodne wsyp przesiane mąki, dołóż żółtka i cukier. Wymieszaj łyżką. Mały kawałek, taki aby zmieścił się w garści owiń we folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto również owiń w folię i włóż do lodówki. Powinno chłodzić się 30 minut. Po upływie 30- tu minut surowe ciasto wyłóż na dno formy wyłożonym papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz 15 minut w 160*. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
Składniki na masę serową;
1 kg. sera białego z wiaderka
2 całe jaja
1 żółtko
2 kopiate łyżki kaszy manny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru z wanilią
1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo;
szklanka malin
cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj mikserem. Surową masę wyłóż na upieczony spód ciasta. Posyp malinami. Ciasto ze zamrażalnika zetrzyj na tarce o grubych oczkach i umieść go na owocach. Całe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 170* piecz 45 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz