EKSPRESOWE LECZO
Przyznam, że to danie szybciej zrobiłam niż napisałam ten przepis. Szybkie i smaczne leczo, sezonowe danie jednogarnkowe. Bardzo smakuje z pieczywem, w niektórych rejonach spożywają go jako dodatek do ziemniaków.
Przygotuj;
1 dużą cukinię
3 pomidory
1 dużą czerwona paprykę
1 dużą żółtą cebulę
1 kiełbasę
1 marchew
ponadto będą potrzebne przyprawy;
1 łyżka bazylii
1/2 łyżki oregano
kilka łyżek oliwy
1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
1 mała łyżeczka papryki ostrej
pieprz zmielony kolorowy
sól
Cebulę obierz i pokrój. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą na niewielkiej ilości oliwy.
Do osobnego naczynia wlej na dno olej, w takiej ilości, aby zakrył dno. Na nagrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w paski paprykę i poszatkowaną marchew, duś pod przykryciem przez kilka minut.
Cukinię obierz ze skóry, przekrój i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę. Dołóż go gotującej się papryki i marchwi. Podlej niewielką ilością wody.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
Do gotujących się warzyw dodaj przyprawy, cebulę podsmażoną z kiełbasą. Na sam koniec dołóż obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Leczo gotuj na małej mocy palnika przez 20 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz