BARSZCZ Z FASOLĄ
2 szklanki fasoli
4 buraczki
2 marchewki
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
kiełbasa do smażenia
2 łyżki oliwy
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
pieprz zmielony kolorowy
sól
Fasolę namocz, najlepiej dzień wcześniej. Buraki, marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę o cebulę drobno pokrój, wgnieć czosnek i smaż na oleju. W garnku ugotuj bulion, możesz go przygotować na wędzonej kości, indyku lub wołowinie. Do gorącego bulionu wrzuć namoczoną fasolę, liście, ziele angielskie i gotuj ją ok. 15 minut samą. Następnie dołóż starte warzywa i podsmażoną kiełbaskę z cebulką i czosnkiem. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz