poniedziałek, 9 października 2023

Barszcz z fasolą

  

BARSZCZ Z FASOLĄ






Barszcz z czerwonych buraczków i fasolą Duży Jaś.

2 szklanki fasoli

4 buraczki 

2 marchewki

1/4 korzenia selera

1 cebula

3 duże ząbki czosnku

kiełbasa do smażenia

2 łyżki oliwy

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

pieprz zmielony kolorowy

sól 

Fasolę namocz, najlepiej dzień wcześniej. Buraki, marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę o cebulę drobno pokrój, wgnieć czosnek i smaż na oleju. W garnku ugotuj bulion, możesz go przygotować na wędzonej kości, indyku lub wołowinie. Do gorącego bulionu wrzuć namoczoną fasolę, liście, ziele angielskie i gotuj ją ok. 15 minut samą. Następnie dołóż starte warzywa i podsmażoną kiełbaskę z cebulką i czosnkiem. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz