czwartek, 26 października 2023

Śniadanie czyli jaglanka z karmelizowanymi winogronami

 




Kasza jaglana z karmelizowanymi owocami. Jakiś czas temu zrobiłam ją z gruszkami. Uważam, że nic tak nie pasuje do tej kaszy jak słodkie zdrowe dodatki owocowe. Kaszę możesz ugotować wieczorem dzień wcześniej. Owoce ugotowane w karmelu również nie stracą na walorach smakowych, jeśli przyrządzisz je wcześniej. Takie śniadanko możesz zapakować w pojemnik i zabrać do pracy.

Jeśli lubisz kaszę jaglaną znajdziesz u mnie wiele przepisów z jej zastosowaniem.

 Polecam wegańskie burgery. Nie powstydziła by się ich nawet bardzo elegancka restauracja. Są mega smaczne.

Przygotuj;

1 szklankę kaszy jaglanej

1 szklankę mleka

1 szklankę wody

1 łyżkę masła

1/2 łyżeczki soli

Kaszę dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Zalej ją mlekiem i wodą. Gotuj na małej mocy palnika. Dołóż masło i sól. Zagotuj ją do miękkości, mieszając od czasu do czasu. 



Karmel;

1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka masła
szcz. soli
1 mała łyżeczka wody

nieduża kiść ciemnych winogron

Cukier wsyp na patelnię, podgrzewaj, aż się rozpuści. Dołóż masło i sól, oraz pociętą kiść winogron. Owoce smaż w karmelu ok. 10 minut. Mniej więcej w połowie tego procesu wlej wodę. Smaż, aż uznasz, że osiągnęły efekt, jaki oczekujesz. 

Smacznego.



1 komentarz:

  1. Przepis brzmi dość skomplikowanie, ale myślę, że jest wart wykonania bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń