JAGLANY PUDDING
Składniki na 3 porcje;
3/4 szklanki kaszy jaglanej
łyżka masła
2 i 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Dodatkowo;
3 średnie gruszki
3 łyżki cukru
rodzynki, ilość w/g uznania
łyżka soku z cytryny
Do garnka wsypać wypłukaną kaszę, wlać mnleko, dodać masło i sól. Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając.
Po ok. 20 minutach kasza wchłonie mleko i zrobi się miękka. Nie gotujemy za długo, gdyż konsystencja stanie sie bardzo zbita.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki, mieszamy je ze sokiem z cytryny.
W rondelku z podwójnym dnem topimy cukier na karmel. Dodajemy gruszki.
U mnie po dodaniu gruszek karmel zbił się z jednolitą masę. Nie przejmujmy się tym, po ogrzewaniu owoców w karmel znowu się rozpuści.
Smacznego.
Ojj pychotaa <3
OdpowiedzUsuńAleż to musi być smaczne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada
OdpowiedzUsuńKiedyś nie miałam pojęcia, że nie powinnam jeść kaszy jaglanej. Zajadałam się nią prawie codziennie. Okazuje się, że nie można się nią raczyć przy chorobach tarczycy. Wielka szkoda! A pudding musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńW sumie to jak jako jesienny deser, akurat dorwałam gruszki!
OdpowiedzUsuńPysznie!!!!Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMmmmm pysznie wygląda! Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglane puddnigi w każdej wersji. Pyszne, zdrowe i pożywne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Zdecydowanie moje smaki,chociaż ostatnio coś zaniedbalam jaglanke,muszę koniecznie nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńPuszniP i zdrowo jak dla mnie to idealne sniadaśni
OdpowiedzUsuńtaki jesienny deser, pychota :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda taki pudding :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej bratanicy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z kaszą jaglaną :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym teraz całą miseczkę;)
OdpowiedzUsuń