Bardzo smaczne i sezonowe naleśniki z dżemem dyniowo-jabłkowym.
Dynia nie ''wychodzi'' z mojej kuchni, dopóki jest, przetwarzam ją na wiele sposobów.
Dżem bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Pachnie przyprawami korzennymi i pomarańczą.
Taki dżem możemy również dać do słoiczków i przechować do zimy.
Zachęcam do zrobienia
NALEŚNIKI Z DŻEMEM DYNIOWO-JABŁKOWYM
Naleśniki należy usmażyć, według swojego sprawdzonego przepisu.
Składniki na dżem;
2 kg. jabłek renet
700 g. obranej dyni
starta skórka z jednej pomarańczy
2 laski cynamonu
10 goździków
1 szklanka wody
cukier w/g uznania ja dałam ok. 1/2 kg.
Jabłka i dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone jabłka i dynię. Dodajemy cynamon i goździki, oraz startą skórkę z pomarańczy.
Gotujemy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy zrobią się miękkie, wtedy dopiero dosypujemy cukier. Mieszamy i grzejemy, w celu odparowania wody. Lub do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
NAleśniki uwielbia mój Tata :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tego dżemu.
OdpowiedzUsuńIdealne danie na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie by mi smakowały :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńOd rana "chodzą" za mną właśnie naleśniki :D
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńSuper, ten dżem to fajny dodatek :)
OdpowiedzUsuńNoo pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki ze świeżym dżemem.
OdpowiedzUsuńPychotka.
Pozdrawiam:)
Naleśniki w każdej postaci są pyszne, a dżem ciekawy
OdpowiedzUsuńNaleśniki bardzo lubię. Mogą być w wersji wytrawnej i słodkiej, więc z pewnością takimi z dżemem jabłkowo-dyniowym zajadałabym się bez umiaru:)
OdpowiedzUsuńNa naleśniki nie trzeba mnie namawiać :) Jestem chętna zawsze :)
OdpowiedzUsuń¡¡Hola!! ¡¡Qué desayuno tan rico nos tienes preparado hoy!! Me encanta la mermelada con la que has acompañado estos panqueques, muy aromatiza con el clavo y la canela y con productos muy otoñales como son la calabaza y las manzanas, y es que me encanta el otoño, sus colore y todos sus productos. Esto si que es un capricho de desayuno, para empezar con energía. Besitos.
OdpowiedzUsuńMałgosia wpraszam się na obiad dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis. Ciekawe, czy będzie mi spamowało :)
OdpowiedzUsuńThese crepes look delicious! I would love to try and make these myself. Great photos! Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
OdpowiedzUsuńWorld of Animals
takiego nalesnika bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńUuuuu naleśniki i dynia, moje dwie ulubione rzeczy :D
OdpowiedzUsuńKochana super pomysł na pyszne naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Naleśniki! <3 Jestem naleśnikomaniaczką, a Twój przepis baaaardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńMałgosiu kusisz tymi nalesnikami
OdpowiedzUsuńfanów naleśników jest więcej niż przypuszczałem :) Dla mnie tydzień bez naleśnika to tydzień głodu :P Teraz jeszcze te dynie cos pysznego:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl na przekasake do pracy :)
OdpowiedzUsuńProste szybkie i pyszne, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń