niedziela, 7 października 2018

Ciasto z jabłkami i kokosową kruszonką




CIASTO Z JABŁKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ


































Ciasto jest bardzo smaczne i rozpływa się w ustach. Do jabłek dodałam budyń waniliowy, do kruszonki kokos. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.




Składniki na blachę 25/25

Ciasto;

kostka masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
mały cukier waniliowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka

Masło zmiksować z cukrami na puch. Stopniowo dodawać po jednym jajku.
Pod koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników.


Masa jabłkowa;

2 kg renet
1/2 szklanki cukru
duży budyń waniliowy bez cukru

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier i budyń (proszek). Wymieszać.

Kruszonka;

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
150 g. kokosu
1/2 szklanki cukru

Mąkę, cukier i masło zagniatamy ręcznie. Pod koniec dosypujemy kokos.
Powstanie sypka kruszonka.

Kolejność układania ciasta na blaszce;

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia.
Następnie masę z jabłkami, a na wierzch kruszonkę.

Wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. grzanie opcja ''dół''

Smacznego.



23 komentarze:

  1. hmm nigdy nie spotkalem się z masą budyniową w jabłeczniku a tu oprócz tego jeszcze kokos w kruszonce :) Intrygujące połączenie, na pewno bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piję kawusię takie ciacho byłoby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale wspaniałe ciasto z kruszonką.
    Miłego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z jabłuszkami są pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie ciasto to od razu podstawiam talerzyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciasto, dużo jabłek i kokosowa kruszonka, to musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego jabłecznika z kokosem jeszcze nie jadlam musi pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesujący pomysł z tym proszkiem budyniowym do masy z jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  9. O rety, jak ja lubię szarlotkę z kokosową kruszonką!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta z jabłkami uwielbiam, a dodatek kokosowej kruszonki sprawia, że na pewno bym nie skończyła na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam:)
    bardzo lubię szarotki i jabłeczniki, a do tego kokos- narobiłaś mi ochoty;D

    OdpowiedzUsuń
  12. jesienna klasyka w smakowitym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię miks kokosu i jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smacznie się zrobiło, uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam każdą szarlotkę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam jabłeczniki, ale bez kokosa ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciacho a'la jabłecznik z kokosem? To nie mogło się nie udać :D

    OdpowiedzUsuń