CIASTO Z JABŁKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
Ciasto jest bardzo smaczne i rozpływa się w ustach. Do jabłek dodałam budyń waniliowy, do kruszonki kokos. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Składniki na blachę 25/25
Ciasto;
kostka masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
mały cukier waniliowy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Masło zmiksować z cukrami na puch. Stopniowo dodawać po jednym jajku.
Pod koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do połączenia składników.
Masa jabłkowa;
2 kg renet
1/2 szklanki cukru
duży budyń waniliowy bez cukru
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier i budyń (proszek). Wymieszać.
Kruszonka;
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
150 g. kokosu
1/2 szklanki cukru
Mąkę, cukier i masło zagniatamy ręcznie. Pod koniec dosypujemy kokos.
Powstanie sypka kruszonka.
Kolejność układania ciasta na blaszce;
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia.
Następnie masę z jabłkami, a na wierzch kruszonkę.
Wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz. grzanie opcja ''dół''
Smacznego.
Oj jedli by u mnie to ciasto ;D
OdpowiedzUsuńhmm nigdy nie spotkalem się z masą budyniową w jabłeczniku a tu oprócz tego jeszcze kokos w kruszonce :) Intrygujące połączenie, na pewno bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję kawusię takie ciacho byłoby idealne :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale wspaniałe ciasto z kruszonką.
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia:)
Ciasta z jabłuszkami są pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto to od razu podstawiam talerzyk ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, dużo jabłek i kokosowa kruszonka, to musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTakiego jabłecznika z kokosem jeszcze nie jadlam musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńOj jadłabym, jadła. Pychota.
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący pomysł z tym proszkiem budyniowym do masy z jabłek.
OdpowiedzUsuńO rety, jak ja lubię szarlotkę z kokosową kruszonką!!!
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami uwielbiam, a dodatek kokosowej kruszonki sprawia, że na pewno bym nie skończyła na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię szarotki i jabłeczniki, a do tego kokos- narobiłaś mi ochoty;D
Szarlotki o tej porze wskazane:)
OdpowiedzUsuńProste i boskie w smaku :)
OdpowiedzUsuńMnóstwo mnóstwo smaku <3
OdpowiedzUsuńjesienna klasyka w smakowitym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię miks kokosu i jabłek :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się zrobiło, uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńuwielbiam każdą szarlotkę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, ale bez kokosa ;)
OdpowiedzUsuńCiacho a'la jabłecznik z kokosem? To nie mogło się nie udać :D
OdpowiedzUsuń