CYTRYNOWA TARTA
Tarta cytrynowa, chrupiacy spód, kwaskowa żelka z cytryny oraz słodka beza.
Forma na tartę od 22-24 cm.
Spód;
200 g. mąki
2 zółtka
100 g. masła
30 g. cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
Łączymy masło, mąkę i cukier. Zagniatamy na kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i wodę. Ciasto zagniatamy na zwartą kulę, owijamy we folię i umieszczamy w lodówce na 20 minut.
Po tym czasie ciastem oblepiamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180*
Nadzienie;
250 ml wody
sok z trzech cytryn
200 g. cukru
4 pełne łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
50 g. masła
3 żółtka
Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy żółtka i skrobię kukurydzianą.
W osobnym rondelku grzejemy masło, dodajemy cukier, wodę, na końcu masę z żółtek, soku z cytryn i skrobi.
Masę grzejemy, aż zgęstnieje.
Wykładamy ją na upieczony spód ciasta.
Beza;
5 białek pozostałych po wykonaniu spodu i nadzienia
1/2 szklanki cukru
Białka miksujemy z cukrem, aż powstanie szklista masa.
Wykładamy ją na masę cytrynową.
Całość pieczemy 20 minut w 160*
Do momentu, aż beza lekko się zarumieni.
Smacznego.
Wygląda przepysznie. Mniam, mniam
OdpowiedzUsuńWygląda na delikatną :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Samo zdjęcie kusi niesamowicie! Jej... Jak ta tarta musi obłędnie smakować! :D
OdpowiedzUsuńoo tak cytrynowe wypieki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńWyszła Ci perfekcyjnie, niczym z jakiegoś kulinarnego magazynu. Mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, uwielbiam cytrynowe ciasta:) Przepis wydaje się być wykonalny dla osoby początkującej w gotowaniu jak ja:)
OdpowiedzUsuńZgłaszam się do Ciebie choć po malutki kawałek tej tarty:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się zrobiło, lubię takie potrawy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe słodkości :) Poproszę kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńwydaje się taka lekka puszysta i przepyszna :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń