Przygotowanie takich cukierków zajmuje troszkę czasu, jednak warto go poświęcić, gdyż efekt końcowy jest zaskakująco smaczny. Cukierki są miękkie, sprężyste, rozpływają się w ustach. Za sprawą przypraw mają lekko korzenny smak.
CUKIERKI Z DYNI
1 kg obranej dyni
1 szklanka wody
12 goździków
2 laski cynamonu
1 kg. cukru
sok z jednej cytryny
do obtoczenia ;
skrobia kukurydziana
łyżka cynamonu cejlońskiego
Dynię, wodę, goździki i laski cynamonu gotujemy. Kiedy dynia już zmięknie, wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Grzejemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Proces gotowania i studzenia, powtarzamy do całkowitego odparowania wody. Po każdym chłodzeniu masa staje się coraz gęściejsza. Im bardziej gęsta musimy częściej mieszać, aby zapobiec przypaleniu.
Moja dynia po czwartym chłodzeniu uzyskała swój pożądany efekt.
Dłońmi formujemy cukierki, obtaczamy w skrobii kukurydzianej wymieszanej z cynamonem.
Zapobiega to sklejaniu.
Smacznego i polecam.
Ale fajny pomysł, dziękuję za przepis 😀
OdpowiedzUsuńNIe wpadłabym na to :D
OdpowiedzUsuńAle fajowy przepis, nie spotkałam sie z takim wcześniej
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich cukierków.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :D
OdpowiedzUsuńCiekawe 😉
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowe słodycze:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńNo Małgosia! Czapki z głów! R E W E L A C J A pomysł!
OdpowiedzUsuńTakich cukierków jeszcze nie jadłam, ale pomysł świetny :)
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł
OdpowiedzUsuńoo jakie fajne,pomysłowe
OdpowiedzUsuńChoć dynia nie często gości w mojej kuchni, chętnie takich cukierków spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńsuper :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, z takim wykorzystaniem dyni jeszcze się nie spotkałam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness<3
Fajnie wyglądają, niedługo będzie sezon na dynie !
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Małgosiu. Cukierki z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuń