niedziela, 30 września 2018
DYNIA A CUKRZYCA
Dynia a cukrzyca
Naukowcy odkryli, że substancja, która z najduje się w wyciągu z miąższu dyni może zastąpić insulinę. Substancja ta stymuluje regenerację komórek trzustkowych i reguluje aktywność insuliny.
Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia poziomu cukru, to z kolei owocuje obniżeniem wolnych rodników tlenowych, uszkadzających między innymi, odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny, komórki beta. Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną typu 2. Może również ograniczyć w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.
Indeks glikemiczny dyni wynosi 75- wiadomości zaczerpnęłam z
Poradnik Zdrowie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dobrze wiedzieć:)
OdpowiedzUsuńCiekawa informacja, do tej pory czytałam, że chorzy na cukrzycę nie mogą jeść dyni, właśnie ze względu na wysoki indeks glikemiczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe informacje.
OdpowiedzUsuńW tym roku mam bardzo duże zbiory. Już sporo rozdałam.
Pozdrawiam:)
Wiedziałam, że dynia jest zdrowa - warto wprowadzić ją do jadłospisu :)
OdpowiedzUsuńTeż uważam że warto dynię wprowadzić do jadłospisu:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCiekawe, właśnie przywiozłam wielką dynię i bede ją przerabiać 😁
OdpowiedzUsuńJaka ciekawostka. Nie miałam o tym pojęcia.
OdpowiedzUsuńA ja lubię zupę z dyni.
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona informacją o dobroczynnym wpływie dyni na funkcjonowanie trzustki. Ja ograniczam przyrządzanie potraw z dodatkiem dyni właśnie z powodu jej wysokiego indeksu glikemicznego. Cudownie byłoby móc przygotowywać tyle pysznych potraw i bezkarnie się ją zajadać.
OdpowiedzUsuńNie mam cukrzycy, ale warto takie rzeczy wiedzieć :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ja kocham dynię i jem jej bardzo dużo :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/