Polecam smaczny i wilgotny sernik.
Niesamowity smak, dzięki masie karobowo-sezamowej
SERNIK Z TAHINI I KAROBEM
Spód;
1/3 kostki masła
1 szklanka przesianej mąki pszennej
1/4 szkanki słodzonego kakao
Składniki na spód zagniatamy. Tworzymy z ciasta kulę i owijamy we folię.
Umieszczamy w lodówce na 20 minut. Po tym czasie, trzemy przez tarkę, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmiar blaszki 20/30. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170*, pieczemy 10 minut.
Masa serowa;
1 kg. sera z wiaderka
4 jaja
4 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka suszonych daktyli
Ser miksujemy z cukrami, dodajemy po jednym żółtku, oraz po łyżce skrobii.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy szpatułką. Daktyle kroimy na kawałeczki i dodajemy do sera.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
Nagrzewamy piekarnik do 150*, po włożeniu ciasta zmniejszamy do 120*. Pieczemy 50-55 minut bez termoobiegu.
Masa sezamowo-karobowa 8 pełnych łyżek
Masą smarujemy gorące ciasto
Smacznego.
Jak sernik Małgosiu to ja już się częstuje apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTakiego sernika to ja jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńTahini z pewnością dodało smaku :)
OdpowiedzUsuńNa serniki jestem zawsze chętna :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńTwój serniczek musi być pyszny. Mam tahini, więc wykorzystam przy najbliższym pieczeniu:)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Twoje pomysły, fajnie dobierasz smaki Małgosiu:)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuń