Czekoladowa Pianka to ciasto bez pieczenia. Delikatne i aksamitne. Nie jest za słodkie i jest bardzo smaczne. Doskonałe do kubka mleka lub filiżanki kawy.
Powiedziałam o nim same zalety. Teraz powiem jego wady, otóż bardzo szybko znika z talerzyków.
CZEKOLADOWA PIANKA
Spód;
100 g. masła
65 g herbatników maślanych
Herbatniki pokruszyć na konsystencję piasku, masło roztopić. Połaczyć z herbatnikami i wylepić powstałą masą dno tortownicy.
Masa piankowa;
100 g. gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny
500 ml. śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
Masło podgrzewamy, gdy się rozpuści dodajemy pokruszoną czekoladę i napęczniałe listki żelatyny.
Powstanie sos czekoladowy, który odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy za pomoca szpatułki z zimnym sosem czekoladowym.
Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód.
Dekorujemy startą czekoladą. Umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Smacznego.
Wygląda przepysznie, na pewno wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPrzepis idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Asiu :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszneeeeee:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie i na pewni też tak smakuje
OdpowiedzUsuńale delikatne ciasto :)
OdpowiedzUsuńŁatwo sobie wyobrażamy tą cudną konsystencję i strukturę tej pianki <3
OdpowiedzUsuńCzekolada i pianka- to brzmi bardzo delikatnie i przepysznie!!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie piankowo-musowe desery!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńOjoj ale pyszne ciacho :-) wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zgrzeszyła z takim ciastem :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie 🙂
OdpowiedzUsuńMoja mama byłaby w raju :D
OdpowiedzUsuńWygląda lekko i delikatnie :D Musi rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńojjj czekoladzie się nie odmawia :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto !!!
OdpowiedzUsuńPyszny deser :)
OdpowiedzUsuń