piątek, 14 września 2018

Ciasto ''Czekoladowa Pianka''


Czekoladowa Pianka to ciasto bez pieczenia. Delikatne i aksamitne. Nie jest za słodkie i jest bardzo smaczne. Doskonałe do kubka mleka lub filiżanki kawy.
 Powiedziałam o nim same zalety. Teraz powiem jego wady, otóż bardzo szybko znika z talerzyków.


CZEKOLADOWA PIANKA






Spód;

100 g. masła
65 g herbatników maślanych

Herbatniki pokruszyć na konsystencję piasku, masło roztopić. Połaczyć z herbatnikami i wylepić powstałą masą dno tortownicy.

Masa piankowa;

100 g. gorzkiej czekolady
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny
500 ml. śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru

Masło podgrzewamy, gdy się rozpuści dodajemy pokruszoną czekoladę i napęczniałe listki żelatyny.
Powstanie sos czekoladowy, który odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy za pomoca szpatułki z zimnym sosem czekoladowym.
Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód.
Dekorujemy startą czekoladą. Umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Smacznego.




20 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, na pewno wykorzystam przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto Asiu :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszneeeeee:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fenomenalnie i na pewni też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Łatwo sobie wyobrażamy tą cudną konsystencję i strukturę tej pianki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i pianka- to brzmi bardzo delikatnie i przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię takie piankowo-musowe desery!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojoj ale pyszne ciacho :-) wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ bym zgrzeszyła z takim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda lekko i delikatnie :D Musi rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ojjj czekoladzie się nie odmawia :D

    OdpowiedzUsuń