wtorek, 25 września 2018

Zapiekanka z pomidorami




ZAPIEKANKA Z POMIDORAMI





6 podłużnych pomidorów
woreczek ryżu
ok. 150 g. chudego boczku
ser żółty łatwotopliwy w/g uznania
kilka łyżek dowolnej oliwy (u mnie rydzowa)
suszona bazylia, tymianek, mieszanka ulubionych przypraw.
sól, pieprz, papryka słodka.

Pomidory należy przekroić na pół. Ułożyć je na dnie formy do pieczenia. Polać oliwką i posypać przyprawami.
 Boczek podsmażyć na suchej patelni.
Ryż ugotować al dente.

Na połówki pomidorów ułożyć ryż, podsmażony boczek i posypać obficie przyprawami.
Formę przykryć folią aluminiową i piec 45 minut w 170*
Po upieczeniu zdjąć folię i posypać serem.

Smacznego.



27 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekanki :) Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za ryżem niestety nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorki sery uwielbiam pychotka zrobię na kolację

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na wykorzystanie pomidorów, które ubóstwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na pyszny obiad Małgosiu, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne danie, proste i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapieksa i to z ryżem zawsze będzie super smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks like a tasty dish to make, very healthy as well. I would love to try and make this myself. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne te pomidory :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie ostatnio cukinia faszerowana, ale takiej zapiekanki też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe danie :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż szkoda, ze sezon na nasze pomidorki się kończy- zapiekanka wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadłam pieczonych pomidorów,musiały być pyszne

    OdpowiedzUsuń